Sokszínű lesz a tavasz a Dobó István Vármúzeumban

Múzeumpedagógiai foglalkozások, előadások, új attrakciók és színes turisztikai programok várják a látogatókat.

A Dobó István Vármúzeum vezetősége sajtótájékoztató keretében ismertette az elkövetkezendő hetek programjait. A rendezvények, programok kiváló kikapcsolódást, élményszerzést és az ismeretek gyarapítását garantálják minden korosztály számára! 

2024. március 15-től indul a nyári időszámítás a Dobó István Vármúzeumban. Intézményünk ismét 18:00-ig tartja nyitva kiállításait, megváltott belépőjükkel vendégeink nem csak az Egri várat és kiállításait tekinthetik meg, illetve vehetnek részt napi tárlatvezetéseinken, de jegyük érvényes a Ziffer Sándor Galériába és a Gárdonyi Géza Emlékházba is. 

A március 1-jén megnyílt Lenkey-házba a Kováts János utcai épületben válthatják meg belépőjüket az érdeklődők. 

Látogatóink számára idén is több új attrakcióval készülünk. Elkészült a megújult Varkoch kapubástya kiállítás, ami többek között egy XVI. századi őrtornyot mutat be annak bútorzatával, fegyvereivel. 

A tavasz második felében beindul a péküzem a Cipóosztóházban, ahol kizárólag természetesen alapanyagokból készült, a korabeli ízeket és formákat megidéző pékárút, valamint frissítőket kínálunk kedves vendégeinknek.

Idén tavasszal ismét megnyitja kapuit a küllemében és tartalmában is megújuló az Egri vár története című kiállításunk, a Gótikus Püspöki Palota emeletén. A talán egyik legjobban várt attrakciónkat a szezontól tárlatvezetők segítségével, garantált napi programként is megtekinthetik. Az Egri vár vitézei pedig továbbra is napi 7 alkalommal kalauzolják vendégeinket az erődítés falai között. 

Ünnepi hosszúhétvégék az Egri várban

2024. március 15-17.

3 napos programsorozattal készülünk az idei első hosszúhétvégére az Egri várban 2024. március 15-17-e között. 

Március 15-én ingyenesen látogatható a Nemzeti Emlékhely, a Ziffer Sándor Galéria és a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum. A nemzeti ünnepen a zászlófelvonást követően az Egri vár vitézei kalauzolják az érdeklődőket az aknafigyelő folyosókban és a kiállítóterekben egyaránt. 

11:00-kor kurátori tárlatvezetés lesz a Lenkey – házban, ahol Fejér Ingrid muzeológus segítségével ismerhetik meg a március 1-jén nyílt állandó kiállításunkat.

18 óra 48 perckor ismét az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc hőseiért szól majd a díszlövés az Egri várból. 

Március 16-án igazi lovas huszárok veszik be magukat az erődítésbe: a Borsod - Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület tagjai mutatják be, hogyan is éltek a huszárok a 19. században. Lesz lovas járőrözés, katonai toborzás, szablyavívás-oktatás, de megszólalnak korabeli katonadalok is. Erre a Pattantyús Martalócok 16. századi fegyverekkel válaszolnak majd, aki március még 17-én is a várban táboroznak majd. A látogatóink tehát ezen a napon egyszerre ismerhetik meg a végvári vitézek és a magyar huszárok életmódját is. 

Mindhárom napon kézműves játszóházzal, családi rejtvényfejtéssel is készülünk!

Húsvét az Egri várban

Március 29-e és április 1-je között a húsvéti népszokásoké lesz a főszerep a Dobó István Vármúzeumban. A hagyományőrzők folyamatos jelenlétén túl a már megszokott módon, színes program kavalkáddal készülünk: lesz kisállat simogató, népi játszótér, tojáspatkolás, egyéb az ünnepkörhöz kapcsolódó kézműves foglalkozások egyaránt.

Időszaki kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások

Nagy sikerrel zajlanak a többféle korosztályt megszólító, időszaki kiállításainkhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásaink. 

A Szívetrejtő szívem száz sziromra tépem című, Lesznai Anna munkásságát bemutató tárlathoz múzeumi óra, műhelymunka és óvódásoknak szóló foglalkozás is kapcsolódik. 

Eger és az egri vár 1704 - Ferdinand Zinzendorf kapitány naplójának tollrajzai című vándorló kiállítást február elejéig tekinthette meg a nagyközönség a Gárdonyi téren. A múzeumi óra keretében az érdeklődő diákok közösen fedezhetik fel és hasonlíthatják össze az általuk ismert várat és várost a 18. századbéli zűrzavaros mindennapokat élő Egerrel.  

A foglalkozásokra május 31-ig várjuk a jelentkezéseket.

További információk:  https://egrivar.hu/hu/iskolaknak/muzeumpedagogiai-foglalkozasok/idoszaki-kiallitashoz-kapcsolodo-muzeumpedagogiai-foglalkozasok

 

Múzeumpedagógiai tematikus hetek

Beporzók napja 

Az elmúlt években rohamosan csökkent a beporzásban résztvevő rovarok száma hazánkban, ezért 2018-ban a Beporzók Napját felvették a természetvédelmi jeles napok sorába. A Dobó István Vármúzeum is kapcsolódott az országos kezdeményezéshez, mely során intézményünk célja bemutatni az emberiség története során mi mindent köszönhetünk a beporzásban fontos szerepet betöltő rovaroknak és növényeknek. 

2024. március 11-én egri osztályok számára hirdetünk meg egy ingyenes online játékokra épülő témanapot. Célunk, hogy a kiállításainkban találjanak meg minél több olyan műtárgyat, melyen beporzók, növények vagy hozzájuk kapcsolódó régi mesterségek jelennek meg.

További információk:  https://egrivar.hu/hu/hirek/c/beporzok-napja-2024-marcius-11

Literatúra a Gárdonyi-Kertben - 2024. május 6-17. között

Évszakok a Gárdonyi-házban

A foglalkozás során Gárdonyi otthonában teszünk látogatást, ahol az író hétköznapjairól szólnak a történetek: mivel foglalkozott, hogyan teltek napjai, milyen műveket ihlettek az évszakok, a természet? Ezt követően a mesesarokban meghallgatjuk egyik legszebb történetét. 

Titkos küldetés

Gárdonyi Géza titkosírása mindig sok találgatásra adott okot. A foglalkozást a Gárdonyi Emlékházban tett látogatással kezdjük. Ezután „megfejtjük” Gárdonyi titkait és titkosírását valamint a frissen felfedezett tibetűkkel több lehetőséget kipróbálunk. A foglalkozás végén titokfejtő játékot játszunk, amely során az író otthonában kell fortélyos feladatokat megoldva eljutni a NAGY TITOKIG, a megoldásig.

VárCsaládiKör

Idén is folytatódnak a kifejezetten családok számára meghirdetett múzeumi kalandozásaink. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok számára biztosított múzeumpedagógiai foglalkozásaink alapján, több generációnak nyújtsunk ismereteket kiállításainkból és gyűjteményeinkből kiindulva. Minden hónapban egy alkalommal várjuk az érdeklődő kicsiket és nagyokat, akik számára egy-egy érdekes közösen megoldható feladatsorral készülünk!

Április 5-én Lenkey János tábornok, május 5-én pedig a Lesznai Anna munkássága kerül a VárCsaládiKör fókuszába. 

Időszaki kiállítás a Déli fogadóépületben

175 éves a magyar honvédség címmel nyílik tablókiállítás 2024. március 13-án az Egri vár Déli fogadóépületében. A védelmi bizottság installációit a Vármúzeum egri vonatkozású műtárgyakkal egészíti ki. A várhatóan október végéig látogatható tárlat kiemelten foglalkozik majd a Honvédség megalakulásával és az 1848-49-es szabadságharc eseményeivel, de bemutatja azt is, milyen szerepe volt az egri várnak hadtörténelmünk alakulásában. Az iskolások számára múzeumpedagógiai foglalkozások egészítik ki a kiállítást.

Senior Akadémia

Idén is folytatódnak az ismeretterjesztő, felfedező-és alkotó foglalkozások szépkorúak részére a Dobó István Vármúzeumban! Márciustól decemberig minden hónapban egy alkalommal várjuk „akadémistáinkat”, akik tárlatvezetések, alkotó foglalkozások, előadások keretében mélyíthetik el ismereteiket, válhatnak egy aktív közösség részévé.

Az első alkalom 2024. március 11-én lesz. 15:00t-tól a Dobó-bástya konferenciatermében az Egri csillagoktól a Tündérkertig címmel hallgathatják meg Zay Orsolya régész, muzeológus előadását a török kori történeti filmek tükrében                             

További információk:  https://www.egrivar.hu/hu/hirek/c/senior-akademia-2024

Szakmai konferencia

A Nemzeti Örökség Intézete ötödik alkalommal szervezi meg a Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek szakmai konferenciáját, melynek idén a Dobó István Vármúzeum ad otthont 2024. március 21-én. Az intézet kiemelt célja hogy nemzeti és történelmi emlékhelyeink ezen az éves szakmai fórumon minél több információhoz, hasznosítható tudáshoz jussanak, megvitassák tapasztalataikat. Az idei tematika az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 175., illetve a mohácsi csata közelgő 500. évfordulója határozza meg. A konferencia részletes programját a későbbiekben osztjuk meg a sajtó képviselőivel. 

 

Tavasz a Ziffer Sándor Galériában

Esti Szalon  

A Szabad Szalon Egyesület nyilvános beszélgetései a kortárs művészetről a Ziffer Sándor Galériában 

A Dobó István Vármúzeum a kortárs művészet közegében is otthonosan mozog. Képzőművészeti gyűjteménye jelentős, folyamatosan gyarapodó modern kollekcióval rendelkezik. Az országos akvarell tárlatok kapcsán több mint kétszáz alkotást őriz, de kiemelt feladata a helyi, Egerben és a vármegyében élő művészek munkásságának dokumentálása, követése. A 2002-ben megalakult, az Egerben és Heves megyében élő alkotókat tömörítő Szabad Szalon Egyesülettel együttműködésben ajánljuk figyelmükbe a művészek saját munkásságukat bemutató prezentációit, mely találkozások ismerkedésre és a kortárs jelenségekről szóló beszélgetésre is alkalmat biztosítanak. 

Első alkalommal 2024. március 5-én 17:30-tól Lipkovics Péter természetművész Nomád oltárok című előadását hallgathatják meg. 

További programok: https://www.egrivar.hu/hu/hirek/c/esti-szalon-2024

Kortárs Képzőművészetről – Közérthetően

2024-ben is folytatódik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem KMI Vizuális Nevelés- és Művészetelméleti tanszékének szabadegyetemi előadássorozata a Ziffer Sándor Galériában. 

Az előadássorozat célja a kortárs képzőművészet népszerűsítése, megismertetése, közérthetővé tétele. A tavaszi szemeszterben a kortárs képzőművészet intézményrendszere, intézményessége kerül fókuszba – galériák, gyűjtemények, biennálék vizsgálatával és bemutatásával. Az előadók aktív kurátorok és olyan témákat választottak saját praxisukból vagy kutatási területeikből, melyek betekintést nyújthatnak a képzőművészet bemutatásának, kutatásának és hozzáférhetővé tételének helyszínein folyó munkába, tendenciáiba.

Az első előadás 2024. március 25-én 16:30-tól kezdődik. Pilinger Erzsébet művészettörténész, a Knoll Galéria művészeti vezetője A kortárs galériák és galériások szerepéről beszél meg. 

További programok: https://egrivar.hu/hu/hirek/c/kortars-kepzomuveszetrol-kozerthetoen-632

XXV. Egri Országos Akvarell Triennálé

A Dobó István Vármúzeum és a Magyar Vízfestők Társasága pályázatot hirdet, melynek anyagából megrendezi XXV. Egri Országos Akvarell Triennálét 2024. június 22 és október 27 között. A Nemzeti Kulturális alap Támogatásával megvalósuló program célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a műfaj képviselőinek. A Dobó István Vármúzeum több mint kétszáz darabos magas kvalitással bíró kortárs akvarell gyűjteménye a példa arra, hogy e nagyon érzékeny műfajra építő kiállítássorozat művészetet indukál, s hogy egy-egy országos tárlatra invitáló felhívás remekművek létrejöttét eredményezi.

A kiírás részleteit és a jelentkezés menetét a https://egrivar.hu/hu/hirek/c/xxv-akvarell-triennale oldalon találják!