Műtárgyvédelem

"Nem túlzás azt állítani, hogy a múzeumok elsődleges célja a műtárgyvédelem, hiszen a gyűjtemények létének alapja, a gyűjtemény pedig a köz tulajdona, amivel a múzeumnak el kell számolnia, az alapja minden más múzeumi tevékenységnek." - Susanne Keen

A vártól mintegy 5 km-re, a kertvárosi övezet egy rejtett szegletében húzódik meg a múzeum műtárgyvédelmi birodalma. Az épületegyüttesben kapott helyet a 3728 m2 alapterülettel rendelkező 55 egymástól elszeparált raktártér, valamint itt kerültek kialakításra és elhelyezésre az anyagok kezelését végző restaurátor szakműhelyek és a fotó műterem.

A látogatók előtt rejtve maradó, színfalak mögött zajló, aprólékos munka az egyik legfontosabb múzeumi tevékenységek közé tartozik.

 

 

A múzeumban őrzött műtárgyak állapotának megőrzése, a kiállításokon nyújtott élményszerű esztétikai megjelenése a feladata és hivatása a restaurátoroknak.

A régészeti-, történeti, néprajzi-, képzőművészeti-, iparművészeti-, irodalomtörténeti gyűjteményekben őrzött műtárgyak tisztítását, konzerválását, restaurálását anyagnemenként szakosodott, fém-, szilikát-, textil- és fa szakrestaurátorok végzik.