Irodalomtörténeti gyűjtemény

A Dobó István Vármúzeum megalakulása óta nagy gondot fordít a Gárdonyi életmű ápolására, az író kultuszának életben tartására, erősítésre, a hagyaték múzeumpedagógiai és közművelődési hasznosítására.

Gárdonyi Géza 1897-ben költözött Egerbe, hogy alkotóközeget, új írói témákat, nyugalmat és békét találjon. Gazdag életpályáját sajnos nagyon hamar, 59 évesen fejezte be. Írói hagyatéka 1969-ben, ajándékozás útján került a Dobó István Vármúzeumba. A Gárdonyi-gyűjtemény a magyar irodalomtörténet egyik legteljesebb írói hagyatéka. Családi és személyes okmányok, életrajzi dokumentumok, kéziratok, az író levelezése, titkosírásos feljegyzései, újságok és folyóiratok, használati tárgyak alkotják.

 

 

Legértékesebb darabjai az Egri csillagok című regény töredékes kézirata, a titkosírásos naplók, Gárdonyi levelezése a Légrády Testvérek Kiadóval. Nagy előrelépést jelentett Gárdonyi megismerésében titkosírásának megfejtése 1970-ben. Gárdonyi egri otthona 1952-től látogatható, ahol az író lakását eredeti állapotában mutatjuk be. Az emlékház állandó kiállítása az író hagyatékából építkezik. Az előszoba könyvszekrényeiben Gárdonyi könyvei, folyóirat- és zeneműgyűjteménye található. Megtekinthető az író hálószobája, ahol ágya és dolgozóasztala található. Gárdonyi nem csupán író volt, hanem műkedvelő festő is, így az emlékház több szobáját is a saját maga által festett reprodukciók és festmények díszítik. Dolgozószobájában közel ötezer kötetes könyvtára, íróasztala, bőr ülőgarnitúrája, pipatóriuma kapott helyet.

A Dobó István Vármúzeum megalakulása óta nagy gondot fordít a Gárdonyi életmű ápolására, az író kultuszának életben tartására, erősítésre, a hagyaték múzeumpedagógiai és közművelődési hasznosítására. Az elmúlt évek során számos szakmai, ismeretterjesztő és kulturális rendezvényünk vált tradícióvá. Az író sírjának októberi koszorúzása évtizedek óta hagyomány. A Gárdonyi emléknapot 2000-től, az író születésnapját 2008-tól ünnepeljük rendszeresen. 2013-ban, a Gárdonyi Emlékévben rendeztük meg először a Gárdonyi Irodalmi Fesztivált, s a Gárdonyi-kuckó az országot járva népszerűsíti az írói életművet.

A Gárdonyi Emlékház és a gyűjtemény feldolgozásához 2 múzeumpedagógiai kiadvány (Olvasónapló, Mesterfüzetek – Múzeumpedagógiai nívódíj 2009.) valamint egy tájékoztató kiadvány (MIRE füzetek – Gárdonyi Géza) készült.