Nemzeti Kastély- és várprogram - GINOP

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajlik „Az egri vár és erődrendszer turisztikai fejlesztése” című (GINOP-7.1.1-15-2016-00009 számú) projekt megvalósítása

Ennek során a déli kapu mellett korszerű fogadóépület készül, ahol az új jegypénztárak mellett, információs pont, pihenőhely, valamint vizesblokk kialakítására is sor kerül.

Szépen halad a Varkoch-kapu 16. század végi állapotát idéző rekonstrukció. Elkészültek a felépítmény falazási munkái és a tetőzet ácsolata, és hamarosan a cserépfedést is a befejezik.

A rekonstrukció magában foglalja az eredeti helyén visszaállításra kerülő, látványelemként szolgáló, működő emelcsős kaput a sziklába mélyített farkasveremmel együtt.

A bástya emeletén, ahová a déli belső várfal belsejében felvezető lépcsőn át juthatunk be, korabeli őrszoba kerül berendezésre.

A délnyugati ágyúdombban egy új, izgalmas terekkel rendelkező látogatóközpont épül. Az itt kialakítandó moziteremben a vár történetéhez, az 1552-es ostromhoz kapcsolódó 4K minőségben készült filmeket tekinthet majd meg a közönség. A látogatók kényelmét szolgálja majd az NKVP információs pont, a pihenésre alkalmas előcsarnok, az ajándékbolt, és a mosdóblokk. A kisebb gyermekekkel érkező családokra is gondolva babakocsi tároló, pelenkázó, valamint baba-mama pihenőszoba is kialakításra kerül.

A Dobó-bástya mellett helyezkedett el a XVI. században az ún. Cipóosztó ház. A projekt során megtörténik a Cipóosztó ház részleges rekonstrukciója, a helyszín eredeti funkcióját bemutató látványelemekkel, sütőhellyel, konyhával, étkezőhellyel.

Elengedhetetlen a Cipóosztó ház alatt lévő pince műszaki felújítása is, melyet követően megújul majd a benne már korábban helyet kapott, és a látogatók körében rendkívül népszerű, „Börtönkiállítás”. A kiállítás enteriőrjei, tabló- és képanyaga, rekonstrukciói a 14-18. század igazságszolgáltatásával, jog- és ítélkezési szokásaival ismertetik majd meg a látogatót.