Ziffer Sándor Galéria

Az egri ortodox hívők zsinagógájának felépítéséről pontos adataink nincsenek, de valószínűsíthető, hogy 1889-től 1902-ig épült, 1910-1911-ben pedig nagyarányú felújításon esett át.

Kedves Látogatóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Ziffer Sándor Galéria (Eger, Kossuth Lajos utca 17.) átmenteileg zárva tart. Új, időszaki kiállításunk várhatóan október közepén nyitja meg kapuit. További részletek hamarosan!

Az istentisztelet idején itt is el voltak különítve a nők és a férfiak: a nők a karzaton, a férfiak a földszinten tartózkodtak. 1944-ig funkcionált, majd a második világháború után rendbe téve a 70-es évek végéig, a 80-as évek elejéig volt használatban. 1945-től 1950-ig ezen a területen működött egy felsőbb zsidó iskola (jesiva). Az udvarban volt még imaház is, mely felváltva működött a zsinagógával. A közösséghez tartozó feladatokat ellátók lakásai is itt voltak. Szintén az udvarban volt a rituális vágási hely, ahol az előírások szerint vágták az állatokat; a második világháború után főleg csak libát, csirkét. Az zsinagóga épülete a nyolcvanas évek közepéig üresen és kihasználatlanul állt. Ekkor városi tulajdonba került, az önkormányzat pedig bérbe adta kereskedelmi célokra. 2007-től modern kiállítóhellyé alakították át, ami olyan tárlatoknak adott helyet, mint a Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Vasarely illetve Picasso művészetét bemutató válogatások. 2013-tól a Dobó István Vármúzeum telephelyeként szintén kiállítási funkciót tölt be.

A Galéria jelenlegi, nyári nyitvatartása:

10:30 - 18:30