Néprajzi gyűjtemény

A Dobó István Vármúzeum néprajzi gyűjteményének alapját Szegedy-Maszák Györgyné Holló Valéria műgyűjtő és műkereskedő 1368 darabból álló népművészeti gyűjteménye alkotja.

Jelentősebb tárgyegyüttesei: népviseletek, szőttesek, hímzések, Kalotaszegről, a Felföldről, Mezőkövesdről, és környékéről, a Sárközből, valamint kerámiák, melyek nagyrészt Észak-Magyarországról és Erdélyből, a pásztorfaragások főleg Dunántúlról származnak.

A gyűjtemény többségét a Heves megye területéről származó tárgyak képviselik. Több teljes házberendezés látható a megyében található tájházakban (Abasár, Átány, Kisnána, Nagyréde, Noszvaj, Parád, Verpelét).

néprajzi gyűjtemények részei többek között a népviselet és textilgyűjtemény, melynek darabszáma megközelíti a 4500-at. A tárgyak között találhatunk szőtteseket, vászonhímzéseket, komplett viseletegyütteseket, valamint szűröket, subákat, ködmönöket is.
Szintén fontos részét képezi gyűjteményünknek a népi kismesterségek, gazdálkodás és népi háztartás kellékeit, tárgyait bemutató gyűjteményrész. Két kovácsműhely, egy kádárműhely és egy asztalosműhely teljes berendezése mellett néhány kismesterség hiányos készletanyaga is bekerült a kismesterség gyűjteménybe: papucsos, csizmadia, kalapos, kékfestő, kosárfonó, kőfaragó, pincevágó, mézeskalácsos.

gazdálkodás gyűjtemény a paraszti gazdálkodáshoz, állattenyésztéshez, növénytermesztéshez használt eszközöket tartalmazza. Kiemelkedő darabjai az egri és Eger környéki szőlőművelés, borászat tárgyai: szőlőmetsző kések, prések, hordók, díszhordók.

A múzeumban őrzött, pásztorművészethez kapcsolódó gyűjtemény is kiemelkedő. Az egykori pásztorok saját használati tárgyaikat maguk készítették, az ügyesebb kezűek általában ki is díszítették ezeket. A foglalkozásukhoz szükséges volt a terelésre használt bot, karikás ostor, a balta, az állatok gondozásához a rühzsírtartó, a szabadban való életvitelhez fűszertartók, sótartók, borotvatartók, tükrösök, ivócsanakok, kések készültek. A pásztorok sokszor jó zenészek is voltak, saját furulyát, dudát készítettek maguknak. A falusiak számára is faragtak megrendelésre szerelmi ajándékokat, használati tárgyakat: mosósulyok, mángorló, állótükör, képkeret, széktámla, villa, kanál.

A néprajzi gyűjtemény részét képezi ezen felül kerámia-, bútor-, és a játékgyűjtemény, valamint a Palóc, Visonta, Bakó és Fotóadattár.