A Varkoch-bástya és kapu története

Az 1540-es évek elején az egri belső vár déli oldalán új bejáratot nyitottak, a Varkoch-kaput. Nevét építtetőjéről az egri vár akkori várnagyáról, Varkoch Tamásról kapta.

A kapu elé, annak védelmére ötszögű olaszbástya épült, ami mindössze az akkori déli várfal magasságáig emelkedett, azaz egyszintes volt. A kaput külső és belső farkasveremmel ellátott, ellensúlyos felvonóhíd zárta le. Jobb oldalán lőrést alakítottak ki, amely nem csak a bejáratot, hanem a déli várfalat is védelmezte. Egy hasonló lőrés készült a nyugati oldalra is. Emellett egy kis gyalogkaput építettek, amelyhez a bástya belsejéből lépcső vezetett le. A bástya és a kapu építésének ez az első szakasza 1542-ben zárult le. 

A vár erődítési munkáit az 1548-ban a vár élére kerülő új provizor és várnagy, Dobó István folytatta nagy lendülettel. Az ő irányításával megmagasították a bástya falait, és egy belső fafödém is épült. Az 1552-es ostrom során a bástyát nem érték súlyosabb károk, és hogy állagát a továbbiakban is megóvják 1553-ban tetőt emeltek a falak fölé. 

Az egri vár 1569-ben megkezdődő, és 27 éven át húzódó korszerűsítése és átépítése a Varkoch-bástyát is érintette. Prépostváry Bálint a vár kapitánya 1591 és 1594 között a kapubástya belsejét boltozattal fedte le, ami így alkalmassá vált egy nyolc lőréssel ellátott emeleti szint megépítésére is. Az építményt új tetővel fedték, aminek tetejére óratorony is került. 

A Varkoch-kapu átvészelte az 1596-os török ostromot, és túlélte a török megszállást. Csak idő diadalmaskodott fölötte. A több, mint kétszáz évet megélt építményt - leromlott állapota miatt – 1804-06 között teljesen elbontották. 

Az 1960-as évek részleges helyreállításait követően, a bástya 2020-2021-ben épült újjá, nyerte el ma látható, az 1594-es állapotot tükröző formáját.


Újdonságok a Varkoch-kapubástyában

A kapubástya emeleti termében, ami a várudvar felől induló lépcsőn keresztül közelíthető meg, számos új látnivaló várja a várba érkezőket. 

A 16. századi várleltárak adatai alapján elkészült egy korabeli őrszoba szerény berendezése. A látogatók ennek alapján képet alkothatnak arról, milyen egyszerű körülmények között élt, és végezte szolgálatát a kapu őrsége. 

A bástya emeleti lőréseibe állítva kaptak helyet azok az ágyúk és fegyverek, amelyek a kapu védelméről gondoskodtak. Ezek történetével, hatásfokával és használatuk módjával az itt felállított tablók segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 

A kapu építésének rövid történetét és a billenő kapu, vagy felvonóhíd működését rövid animációs film mutatja be.

A terem közepén kapott helyett az a nagyméretű, és látványos makett, ami teljes áttekintést nyújt a kapubástya 16. század végi épületszerkezetéről, elhelyezkedéséről és berendezéséről.

Végezetül pedig mindenképpen érdemes feltekinteni az építmény belső tetőszerkezetére. A több mint 10 méter magasságú, bonyolult ácsszerkezet képet adhat arról, milyen komoly technikai kihívást jelentett a várak építése, megerődítése.