Időszaki kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások

Szívetrejtő szívem száz sziromra tépem. Lesznai Anna Eger és az egri vár 1704. Ferdinand Zinzendorf kapitány naplójának tollrajzai 

Néhány jó tanács Önnek és osztályának leginkább megfelelő foglalkozás kiválasztásához:

 • Kollégáink munkanapokon, 8.00-tól 16.00 óráig fogadják hívását!
 • Minden foglalkozáshoz rövid leírást adunk és jelöljük a korcsoportot is.
 • A múzeumpedagógiai foglalkozások díja: 1000 Ft/fő.
 • A foglalkozásokon való részvétel feltétele a múzeumi belépőjegy megvásárlása! (Kedvezményes belépőjegy 6-26 év közöttieknek: Múzeumi belépőjegy 1800 Ft)!
 • A foglalkozásra való jelentkezését a telefonos egyeztetés után, a honlap Látogatóknak - Iskoláknak - Időpont kérés menüpont kitöltésével tudjuk véglegesíteni.
 • Kérjük, hogy a jelentkezési lapot hozza magával! Jelentkezési lapok elérhetőek INNEN!
 • Kérjük, hogy lehetőség szerint 10 nappal korábban jelentkezzen!
 • A foglalkozások kezdő időpontját a kiállítások nyitvatartásához igazítjuk.
 • A foglalkozások tanítási napokon vehetők igénybe. Egyéb igényeket telefonon tudják egyeztetni kollégáinkkal.
 • Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kezdési időpont a foglalkozás kezdetét, nem pedig a múzeumba való megérkezés időpontját jelenti! Számítsanak arra, hogy a pénztáraknál olykor sorban állás lehetséges! Késés esetén a foglalkozás időtartama csökkenhet, illetve előfordulhat, hogy – a bejelentkezett csoportok létszámától és beosztásától függően – a foglalkozást nem áll módunkban megtartani! Kérjük, hogy a késésről telefonon értesítse kollégánkat!

  Miután sikerült tájékozódni, hívja a kollégáinkat az alábbi telefonszámokon:

  +36 30 815 0963,

  +36 36 310 159

  vagy keressen minket e-mailben: muzeumpedagogia@egrivar.hu

1. Szívetrejtő szívem száz sziromra tépem. Lesznai Anna (1885-1966) festő- és iparművész, költő és író 

A foglalkozások során a gyermekek bepillantást kaphatnak Lesznai Anna munkásságába, amely sokszínűségével, gazdagságával hívta fel magára a figyelmet a 20. század hajnalán. Életútja számos példát mutathat a gyermekeknek, melyek közül a sajátos mesevilágára és a népművészetből kiinduló önálló alkotói tevékenységére hívjuk föl a figyelmet. 

A programra jelentkezni lehet: 2024. február 12 - május 31.

Helyszín: Ziffer Sándor Galéria, 3300. Eger, Kossuth Lajos utca 17.

 

1.     Miért piros az alma? 

A foglalkozáson a gyerekek a Miért piros az alma? című mese alapján bepillantást kapnak Lesznai Anna festői munkásságába, megismerkednek az egykori kastélykertjük varázslatos világával. A színek és formák segítségével saját kertet terveznek és a mesét kedvük szerint szövik tovább. A festményekhez kapcsolódóan különféle játékokat játszunk (hang-kép felismerős-, megfigyelős-, különbség keresős-, memória játék, stb.), így megtapasztalhatják, hogy a képtárlátogatás és benne a festmények mennyi izgalmas dolgot rejtenek magukban.

Korosztály: óvoda nagycsoport és általános iskola 1. és 2. osztálya számára

Időtartam: 60 perc 

2.     Lesznai Anna, múzeumi óra 

Lesznai Anna életútja számos példát mutathat a gyermekeknek, melyek közül sajátos mesevilágára és a népművészetből kiinduló önálló alkotói tevékenységre hívjuk föl a figyelmet a kiállításban. A foglalkozás során a diákok megismerhetik a kor társadalmát, annak stílusirányzatait, Lesznai Anna művészetének alapgondolatait, művészeti kifejezéseit. Ismert motívumaiból önállóan képeket komponálhatnak.

Korosztály: általános iskola 3-8. osztály és középiskola

Időtartam: 60 perc 

3.     Lesznai Anna, műhelymunka 

A képzőművészeti műhelymunka bevezető részében egyéni és csoportos játékokon keresztül ismerkedünk meg Lesznai Anna kiállításban bemutatott ornamentális terveivel. A dekoratív színfoltokat alkalmazó hímzéstervek és könyvborítók segítségével elemezzük a motívumokat, a kompozíciókat és a színeket. Kiderítjük, hogy milyen volt az a különleges kastélykert, ami körülvette gyermekkorában, a kortárs művészek közül kiket ismert és kikkel dolgozott együtt.

A foglalkozás második felében mindenki megfesti saját színpompás akvarell képét ihletet merítve Lesznai Anna alkotásaiból.

Korosztály: általános iskola 3-8. osztály és középiskola

Időtartam: 90 perc 

 

2. Eger és az egri vár 1704. Ferdinand Zinzendorf kapitány naplójának tollrajzai 

Gróf Ferdinánd Zinzendorf (1674-1728) két alkalommal volt az egri vár főkapitánya. A kiállítás során bemutatott, eddig ismeretlen felmérési rajzai alapján elénk tárul az egri vár török idők utáni képe a lábainál elterülő középkori városfallal körülvett mai belváros. Célunk a foglalkozás során bemutatni az 1552-es, 1596-os és 1704-es vár alaprajzait, felhívva a figyelmet a védművek kialakulásának egyes elemeire.

 A programra jelentkezni lehet: 2024. február 12- május 31.

Helyszín: Dobó István Vármúzeum, Balassi-terem, 3300. Eger, Vár köz 1.

 

1.     Eger, egy várkapitány szemével – múzeumi óra

Minden, ami csak körülvesz minket mesél, legyen az egy minden napokban használt tárgy, egy kósza üzenet, egy épület, vagy csak egy egyszerű rajz. Mind-mind elmondja saját történetét, ha figyelünk és megtaláljuk az „árulkodó” nyomokat. Ferdinánd von Zinzendorf und Pottendorf, egykori egri várkapitány rajzai szintén mesélnek a török hódoltság itt maradt emlékeiről, a Rákóczi-szabadságharc alatti Eger városáról. A foglalkozás keretében a gyermekek különböző forrástípusokkal ismerkednek, majd csoportokba rendeződve fedezhetik fel és hasonlíthatják össze az általuk ismert várat és várost a 18. századbéli zűrzavaros mindennapokat élő Egerrel.  

Korosztály: általános iskola felső tagozat, középiskolai osztályok

Időtartam: 60 perc