Május 1. – A munka ünnepe

Május 1. – A munka ünnepe – korábbi szóhasználattal a munkások ünnepe. A legtöbb országban így hazánkban is hivatalos állami szabadnap, amelyen a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányok eléréséről emlékezünk meg.

A világon az első ilyen ünnepen, 1890. május elsején a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonultak fel a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért. 

Május 1. a 20. század folyamán a legnagyobb nemzetközi munkásünneppé vált, különösen a Szovjetunióban, majd a második világháború után létrejött kelet- és közép-európai szocialista országokban ünnepelték fényes külsőségek közepette.

 

1967. május 1.

 

Magyarországon az első május 1-jei felvonulást 1919-ben, a Tanácsköztársaság alatt rendezték. 1946 óta nemzeti ünnep május elseje, vagyis hivatalos állami ünnep, munkaszüneti nap lett, amelyen nagyszabású, látványos, felvonulásokkal ünnepelték „a gazdasági és szociális vívmányokat”. Az ünnepségeken kötelező volt részt venni, így a különböző gyárak, vállalatok, üzemek és hivatalok dolgozóinak pedig csoportokban kellett megjelenniük az eseményen. Elvárás volt tőlük, hogy minél látványosabb, különlegesebb ötleteket találjanak ki a felvonulásokhoz, és a gazdaság fejlődését, valamint az új ipari termékeket is megjelenítsék valamilyen formában, – a vezéreket, a rendszert dicsőítő táblák, illetve a róluk készült fotók mellett.

Egerben sok éven keresztül az egyik legtöbb munkást foglalkoztató cég az Egri Dohánygyár volt, amely 1896 és 2006 között működött a városban. Az itt dolgozók számára a megélhetést, a boldogulást, az előre haladást jelentette ez a gyár. 

1972. május 1.

 

Május elseje igazi nagy ünnep volt – Eger egész lakossága mellett – a gyáriak számára is, akik az elvárásoknak megfelelően, a városi felvonulások igazi látványosságokat bemutató résztvevői voltak. Sokszor a gyár termékeit népszerűsítő látványelemekkel vonultak fel Eger utcáin, mely végül az ünnepnap majálisnak nevezett részével zárult. Ekkor hagyományosan, sörrel és virslivel vendégül látták a munkásokat, rendszerint az Érsekkertben, ahol családjukkal együtt szórakozhattak és élvezték a különböző programokat.

 

1972. május 1. 

 

A Dobó István Vármúzeum fotógyűjteményében található képeken az Egri Dohánygyár dolgozóit láthatjuk május 1-jei felvonulások (1953., 1967., 1972.) és egy majális (1986.) megörökített pillanatfelvételein. 

 

1986. május 1.

 

A múlt század kilencvenes éveitől, a kommunista rendszerek bukása után május elseje a munkavállalók szolidaritási napja lett, a külsőségek elhagyásával számos helyen napjainkban is rendeznek majálisokat ilyenkor.