V. Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek konferenciája

A Dobó István Vármúzeum adott otthont az V. Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek konferenciájának

Dr. Ringert Csaba köszöntőjével vette kezdetét az V. Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek konferenciája.

 

"Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke köszöntőjében rámutatott: Eger szimbóluma nemzeti szuverenitásért és a keresztény Európáért vívott küzdelmeinknek. Ezek az értékek végigkísérték a történelmünket, és ma is nagyon aktuálisak. Az emlékezés pedig nem más, mint egy identitásformáló erő, ily módon helye van minden kisebb közösségben, de leginkább a nemzetben. Az emlékhelyek kézzelfogható történelmek a térben, az emléknapok pedig történelmek az időben, amelyek együtt hatnak mindannyiunk életére. „Szükségünk van az emlékhelyekre, melyeket a lokálpatrióták építenek, és ami beépül a nemzettudatba. Az, hogy ez mennyire formálja a tudatunkat, jól mutatja a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programunk. Az emlékezet jelen van, ezért fontos, hogy az emlékhelyek ne csak helyben, hanem együtt is legyenek képesek ápolni a kapcsolatokat. Ehhez járul hozzá a mai konferencia is.” – hangsúlyozta köszöntőjében Harrach Péter.


Hargitai János, országgyűlési képviselő, a mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos a mohácsi emlékévhez kapcsolódó feladatokat mutatta be. Lehetőségünk van arra, hogy Mohács-képünket árnyaljuk – hangsúlyozta. „Mohácsra a jövőben nem csak úgy akarunk gondolni, mint egy gyászhely, hanem a hősiesség mítoszát is fel kell építenünk” – mondta a miniszteri biztos.


Az emlékhelyek jelenlévő képviselői kerekasztal-beszélgetésen hallhattak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára szervezett programokról, melyen Oláh László, a Katonai Emlékpark, Pákozd nemzeti emlékhely szakmai igazgatója, Albertné Görgey Zsuzsanna, a Magyarok Európában Egyesületének elnöke, Dr. Torda Márta, a Magyar Batthyány Alapítvány alelnöke, Prof. Dr. Hermann Róbert, a Görgey Kör elnöke és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója beszélgetett.


Egy másik kerekasztal-beszélgetésben a tavalyi Családbarát-díj díjazottjai mutatkozhattak be, így a Budapest várnegyed nemzeti emlékhely képviseletében Deme László, a Várkapitányság kommunikációs igazgatója, Takács Zoltán, a Sárvári vár történelmi emlékhely igazgatója, Dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója az Egri vár nemzeti emlékhely képviseletében."


A konferencián bemutatkoztak a 2023-as év új történelmi emlékhelyei, így a Völgységi Múzeum, Perczel-kúria történelmi emlékhely a Vörösmarty Mihály Emlékház, a Szolnoki csatatér és a sziráki Teleki-Degenfeld kastély történelmi emlékhely képviselői.


A konferencia keretében Móczár Gábor főigazgató és Dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója megkoszorúzta Gárdonyi Géza sírját.

Szöveg: intezet.nori.gov.hu

A konferencián résztvevők megtekintheték Az Eger, 1552 című kisfilmet is a Zászlódomb alatt található moziteremben.

Majd a nap zárásaként megtekinthetek egy fegyverbemutatót amelyet az 1552-es díszlövés követet.