Üzenet a ruhásszekrényből

Ajándékozással gyarapodott a Dobó István Vármúzeum néprajzi gyűjteménye.

A noszvaji 20. századi életmód tárgyaival gyarapodott a Dobó István Vármúzeum Néprajzi gyűjteménye. Nagy Dénesné szülei, Csufor Kálmánné Sánta Olga és Csufor Kálmán által használt tárgyakat ajándékozott a múzeumnak. A mintegy 123 tételt tartalmazó tárgy-együttesben egyaránt megtalálhatóak a női és férfi öltözetdarabok, a háztartás és lakáskultúra, mesterségek és a gazdasági élet eszközei.

A noszvaji öltözködés különböző korszakait idézik a kitűnő állapotban megőrzött viseletek, melyből kiemelkedik a női fekete brokát anyagú, csipkés szélű blúz és szoknya, a menyasszonyi száras fűzős cipő, a vőlegényi csizma, a zsinóros díszítésű posztókabát. A templomba járó, ünnepi női öltözetekhez fejkendők, a hétköznapi öltözetekhez hímzett kötények társultak. Az 1960- és 1980 közötti időszak jellegzetes öltözéke az otthonka és az elöl gombolódó dzsörzé ruha is képviselteti magát a kollekcióban. A mindennapi használati edények között számos bonyhádi, kőbányai zománcos tál, kanna, tejes köcsög, ételhordó került a gyűjteménybe.  A tárgyak között ott sorakozik a hajdani kovászolt kenyér és a foszlós kalács hullámos szélű lemeztepsije, az „Egerbe járó hátyi kosár”, a borotvakészlet ládikával, a suszterkellékek szerszámokkal, a kaszaverő kaszaüllővel és számos gazdasági szerszám. Az apai nagyapa, Nyírő Csufor Lajos kézi hajnyírói a falubeliek nyiratkozását idézik. A református család gazdag hitéletéről tanúskodnak a vallásos tartalmú, feliratos, hímzett falvédők, a festett üveg igetábla és a házi áldás. Kuriózumnak számít az a kétajtós szekrény, melynek a belső oldalán képeslapok sorakoznak a Csufor házaspár fiatalkorából, rímbe szedett udvarlós idézetekkel, színészportrékkal, „Rád gondolok” Szeretsz? Imádlak, Rólad álmodom” feliratokkal. 

A tárgyak a 20. századi noszvaji életmódból gazdag és komplex áttekintést nyújtanak, múzeumba kerülésükkel kutathatóvá válnak, kiváló lehetőséget adnak a társadalmi változások vizsgálatára, a település szellemi örökségének dokumentálására. 

A legkiemelkedőbb darabokból a Múzeumok éjszakáján, 2023. június 24-én láthatnak válogatást a látogatók.