Újabb jelentős fejlesztések valósulnak meg az Egri várban

Az Egri vár Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, a magyarságtudat szimbolikus építménye. Az intézmény infrastrukturális megújulásának újabb elemeiről 2022. március 31-én kaptak tájékoztatást a sajtó képviselői.

A fenntartó képviseletében Mirkóczki Ádám polgármester ismertette, hogy a kormány által megítélt 600 millió forintból a déli belsővárfal és a Hippolit - kaputorony állagmegóvó felújítása, valamint a Szép-bástya helyreállítása valósulhat meg még ebben az évben. Kiemelte: a munkálatok a látogatóforgalmat nem befolyásolják majd.

dr. Pajtók Gábor választókerületi elnök elmondta, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházásokra az intézményeknek önerőből nem lenne lehetőségük. Az Egri vár északi területét érintő projekt kiterjed többek közt a közművek cseréjére, parkolók létesítésére, a dézsma pince rekonstrukciójára, valamint a déli várudvar zöldfelületeinek rendezésére. A projekt legfontosabb eleme a Gótikus püspöki palota teljes körű, akadálymentesített felújítása, melynek padlásterében egy új rendezvénytér is helyet kap. Emellett korszerű, 21. századi látogatói terek (mosdók, pénztárak) jönnek létre.

Ringert Csaba igazgató hangsúlyozta, hogy a várhatóan 2022 végére lezáruló GINOP projektnek köszönhetően nem csak új, színvonalasan kialakított terekkel, hanem kibővülő szolgáltatásokkal, megújuló kiállításokkal várjuk a nagyközönséget. A Varkoch- kapu impozáns épülete egy új kiállítótérnek ad otthont, a zászlódombban pedig egy 70 fős moziterem is helyet kap. A Cipóosztó ház a korabeli gasztronómiába enged betekintést, ezzel együtt újra látogatható lesz a közkedvelt Börtön kiállítás is.  

 

A TV Eger interjúja a felújításokról: