Megújult a Gárdonyi-kert

2021. 05. 03.

Lezárult az a pályázat, melynek köszönhetően az Egri vár szomszédságában lévő Gárdonyi Emlékház kertje egy többgenerációs közparkká alakult!

A park mindenki számára nyitva áll, szabadon használhatják a kültéri bútorokat, szervezhetnek családi, baráti, kisközösségi programokat!

 

 

A Gárdonyi-kert helyreállításával árnyas, nyugodt környezetű, igényes, szabadidő eltöltésre alkalmas közösségi tér alakult ki, mely egyaránt helyet ad a családok, a fiatalok és az idősebb korosztály számára.

A kert hasznosításának egyik fontos eleme a közparki funkció. A környékbeliek, illetve a városban élők (és városba érkező turisták) szabadon használhatják a park területét.

 

 

A park nyugati felében egy új, 150 m2 hasznos alapterületű könnyűszerkezetes, fedett, nagy részben nyitott pavilon épült.

A kertépítészeti beavatkozások során a kerítést felújították, megújult a növényzet és a járófelületek, emellett kerti bútorok, alternatív pihenőhelyek kerültek a kertbe, ahol kisebb közösségek számára közösségi tereket alakítottak ki.

 

 

 

 

A helyi közösségek fejlesztése, szabadidős tevékenységek biztosítása, a lakosság életminőségének javítása a célja az Eger Vára Barátainak Köre Egyesületnek és a Dobó István Vármúzeumnak. A megújult Gárdonyi-kert kialakításához kapcsolódóan, szintén egy Európai Uniós projektnek köszönhetően kulturális programok megvalósításával, az új közösségi tér hasznosításával lesz lehetőségünk mindezt elérni a jövőben.

 

 

 

A Gárdonyi-kert megújulásáról készült riportok és cikkek:

Eger Televízió - Megújult a Gárdonyi kert

HEOL - Közparkként is funkcionál a megszépült Gárdonyi-kert

Egri Ügyek - Megújult és közparkká alakult az egri Gárdonyi kert

Eger Hírek - Megújult és új funkciót kapott a Gárdonyi-kert


 

A megvalósult projektekről bővebben is olvashat:

Megújult a Gárdonyi-kert

Kultúraközvetítő programok a Gárdonyi-kertben


 

A sajtónyilvános projektzáró eseményre 2021. január 28-án került sor.

A rendezvény a TOP-7.1.1-16-H-074-1.1/001 Többgenerációs aktív kulturális közösségi tér kialakítása a Gárdonyi-kert továbbfejlesztésével című kulcsprojekt és a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00242 számú, A felfedezett nagyobb világ – Kultúraközvetítő programok a Gárdonyi-kertben című projekt keretében, a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával valósult meg. Projektgazda Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata.