Megújul a Lenkey-ház

2023 év végére megújul a Lenkey-ház. Az egri származású Lenkey János honvéd tábornok egykori szülőházában a teljeskörű felújításnak köszönhetően emlékszoba, kiállítótér, rendezvénytér, interpretációs helyszín és múzeumpedagógiai foglalkoztató terek jönnek létre. „A Lenkey Tábornok szülőházának felújítása, örökségének megőrzése” című, TOP-6.1.4-15-EG1-2022-00002 azonosítójú projekt 475 196 224 millió Ft-ból, az Európai Unió 100%-os, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

A 2022-ben megjelent, TOP 6.1.4-15 felhívásra Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint konzorciumi partnere, a Dobó István Vármúzeum sikeres pályázatot nyújtott be. A projekt elsődleges célja, hogy Lenkey János honvéd tábornok szülőháza, mint épített örökség fennmaradjon, méltó és egyben korszerű emléket állítson az 1848-49-ben harcoló magyar huszárszázad kapitányának. 

A rendezvénytérként is funkcionáló épület kiváló helyszíne lesz megemlékezések, koszorúzások, rendhagyó történelem- és múzeumpedagógai órák megtartására egyaránt. A beruházás nem csak a helyieket, és az Egerbe látogató turistákat szolgálja majd, hanem az iskolás gyermekeket is, hiszen a felújított emlékház betekintést nyújt a tábornok életébe, közelebb hozva ezzel a történelmet a mai kor fiataljaihoz.

A munkálatok a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően várhatóan tavasszal kezdődnek és a tervek szerint az év végére be is fejeződnek. 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 475 196 224 Ft  európai uniós támogatás segítségével valósul meg.