Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma 2020-ban a Dobó István Vármúzeum

A HVG 2021. december 30-án megjelent lapszámában készült összesítés alapján intézményünk a látogatottsági adatok alapján – az adatok forrása a Kulturális Statisztikai Adatgyűjtő Rendszer volt – az előkelő második helyen áll a hazai múzeumok rangsorában. Ez azt jelenti, hogy kizárólag a Magyar Nemzeti Múzeumban járt több látogató a 2020-as évben. A cikkben közölt 194 ezres látogatottsághoz képest 2021-ben tovább nőtt az Egri vár vendégforgalma: bár májusig zárva tartottunk, tavaly 21 ezer fővel több, összesen 215 ezer látogató kereste fel a nemzeti emlékhelyet.

A HVG szerint a 2019-es rekordév után a koronavírus hatásai jelentősen érezhetőek voltak a szektorban, hiszen 2020-ra harmadára, 11,5 millióról 4,4 millióra esett vissza hazánkban a múzeumlátogatások száma. A járványhelyzettel összefüggésben több olyan intézmény is felkerült a 2020-as rangsorba, mely „nem is annyira múzeumi mivoltuk, hanem a hely, az épület, illetve annak részben nyitott környezete is vonzó célponttá tesz”- olvasható a cikkben. A korlátozott látogathatóság miatt azonban elmondható, hogy az intézmények nagy többsége igyekezett mindent megtenni azért, hogy kiállításaik a virtuális térben, otthonról is elérhetőek legyenek.

Ezt a törekvésünket mi sem példázza jobban, mint az, hogy az Egri Borkóstoló - A szőlőművelés öröksége online kiállításunk kiérdemelte az „Év virtuális kiállítása 2021” kitüntető címet!

Bízunk benne, hogy a 2022-es évben elkészülő új attrakcióink, tervezett kiállításaink és rendezvényeink idén még több érdeklődő várbarátot vonzanak majd a Dobó István Vármúzeumba!