Közös kiállításra készül a Védelmi Bizottság és a Dobó István Vármúzeum

Együttműködési megállapodást írt alá Ignácz Balázs, a Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke és dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója szerdán, a vármegyeházán.

2024. március 15-én a Magyar Honvédség történetét bemutató kiállítás nyílik az egri várban a védelmi bizottság installációiból, amelyeket a Vármúzeum egri vonatkozású műtárgyakkal egészít ki. A várhatóan október végéig látogatható tárlat kiemelten foglalkozik majd a Honvédség megalakulásával és az 1848-49-es szabadságharc eseményeivel, de bemutatja azt is, milyen szerepe volt az egri várnak hadtörténelmünk alakulásában. Az iskolások számára múzeumpedagógiai foglalkozások egészítik ki a kiállítást.

A szerdán kötött megállapodás célja a Védelmi Bizottság és a Vármúzeum közötti hosszú távú együttműködés megalapozása, a honvédelem és a hazaszeretet össztársadalmi ügyének közös szolgálata.

A két szervezet között korábban is volt már hasonló együttműködés: 2014-ben az „Isten után a legszebb és legszentebb név a Honvéd nevezet” című honvédelmi kiállítást valósították meg, 2018-ban pedig emléktáblát állítottak a valaha Egerben szolgálatot teljesítő katonai alakulatok emlékére a várban.

A Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság egyik kiemelt célkitűzése a civil-katonai-rendvédelmi együttműködés fejlesztése.