Elindult a Gárdonyi Géza Egri csillagok regényéhez kapcsolódó kutatási projekt

A „Gárdonyi 100” programsorozathoz kapcsolódva a Dobó István Vármúzeum és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár sikeres közös pályázatának köszönhetően ősszel egy különleges Egri csillagok kiadványt vehetnek majd kézbe az érdeklődők. Ez egy Nagy „Nagy Könyv” lesz, ugyanis az író életében megjelent négy kiadás – 1901, 1905, 1909, 1913 – szövegváltozatait egyetlen kötetben lehet majd egyszerre olvasni! Gárdonyi folyamatosan változtatott, csiszolt az eredeti szövegen, a kiadványnak köszönhetően pedig laponként és mondatonként egymás mellett láthatjuk, hogy hogyan nyerte el 15 év alatt végleges formáját a regény.

A digitalizálás után ezzel lehetővé válik az egyes szövegváltozatok elemzése is. Az ehhez szükséges számítógépes háttér kidolgozását Nagy Ádám János villamosmérnök, Gárdonyi-kutatónak és Keller Péter, család- és Gárdonyi kutató, Gárdonyi Géza dédunokájának többéves közös munkája tette lehetővé. Ez később egy szövegkritikai kiadásnak is az alapja lehet. 

A tervek szerint még a nyáron nyomdába kerül ez a speciális, több mint 700 oldalt tartalmazó 4 az 1-ben Egri csillagok kiadvány, kiegészülve egy kis tanulmánnyal. A limitált példányszámban megjelenő könyv bemutatója a tervek szerint 2022. októberében lesz.

 

Irodalomtörténeti és múzeumpedagógiai vonatkozások

Gárdonyi legjelentősebb, leghíresebb regénye az Egri csillagok, amelyet az Új NAT is nevesít kötelező olvasmányként. Ugyanakkor a Gárdonyi Emlékmúzeumba látogatók, valamint a múzeumpedagógiai foglalkozásokon résztvevő diákok és pedagógusok körében is nagyon sok a hamis klisé, mítosz az író életművével kapcsolatban, és az Egri csillagok című regény oktatása is komoly kihívást jelent.

Szükség van arra, hogy segítséget nyújtsunk a látogatóinknak és a pedagógusoknak abban, hogy helyesen értelmezzék az írói életművet, újragondolják ismereteiket, átlépjék a napi rutint. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessék, a múzeumnak új és modern szempontok szerint kell kutatni, értelmezni és megfogalmazni az életmű üzeneteit, meg kell újulni a gyűjtemény és a kiállítás hasznosítása terén. Ehhez először tisztázni kell a regénnyel kapcsolatban számos pontatlanságot, sokkal részletesebb és mélyebb kutatásokat kell végezni és izgalmasabb, színesebb módon kell nyilvánossá tenni a Dobó István Vármúzeum Gárdonyi-gyűjteményét, a Gárdonyival kapcsolatos ismereteket, hasznossá téve az oktatás valamint az egyre árnyaltabb és igényesebb látogatói elvárások számára.

A projekt erre az útra kíván rálépni és bemutatni a Nagy Könyvet, Magyarország legolvasottabb regényét.

 

A program rövid leírása:

Kutatások az alábbi témákban:

1.      Irodalomtörténeti vonatkozások

 •  Az Egri csillagok című regény keletkezése 
 • Gárdonyi műhelymunkája, kutatásának megismerhető részletei
 • Történelmi regénykoncepciójának elemei, különlegességei, egyedisége
 • A Gárdonyi-gyűjtemény Egri csillagokra vonatkozó anyaga 
 • A regény hatása, utóélete

 

Bibliográfiai kutatások:

2.      Múzeumpedagógiai módszertani kutatások

 • Az Egri csillagok című regény oktatásának módszerei (kérdőívek, mélyinterjúk diákokkal és pedagógusokkal)
 • Segédletek az Egri csillagok című regény oktatásával kapcsolatban (desktop kutatás)
 • Szakmai műhely létrehozása és működtetése

 

A kutatás várható eredményei:

 • Az Egri csillagok című regény négy, legjelentősebb szövegváltozatának pontosítása, véglegesítése, exkluzív kiadása
 • A regény oktatási célú feldolgozását, a Gárdonyi Géza Emlékház felkészült látogatását elősegítő módszertani kiadvány megjelentetése és egy pedagógiai, szakmai műhelymunka sorozat megvalósítása
 • A módszertani kiadvány és online olvasónapló készítése
 • Ismeretterjesztő kisfilm készül Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról

 


 

FELHÍVÁS:

Várjuk azoknak a vállalkozó kedvű irodalombarátoknak, diákoknak, egyetemi hallgatóknak jelentkezését, akik segítenek az egyes kiadások eredeti, beszkennelt szövegeinek és a most kiadásra kerülő összehasonlító verzió tartalmának összehasonlításában, javításában, lektorálásában! Minél többen vagyunk, annál kevesebb oldal jut egy emberre. A segítők neve is bekerül majd a Nagy „Nagy Könyvbe”.

A jelentkezéseket a tozser.istvanne@brody.iif.hu e-mail címre várjuk. A pontos részleteket a jelentkezők ezt követően kapják meg.

 


 

TV Eger híradó - Ringert Csaba igazgató interjúja