Első világháborús relikviák online

2021. 05. 03.

A Dobó István Vármúzeum relikviái is színesítik az Első világháborús online adatbázist.

Az első világháború vidéki társadalomra gyakorolt hatását valamint emlékezetét vizsgálta a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Debreceni Egyetem által közösen indított, több, mint 30 vidéki múzeum és magánszemély bevonásával zajló projekt.

A nagy háború hatása és emlékezete a vidéki kultúrára című program arra kereste a választ, hogyan formálta az emberek mindennapjait, kultúráját, életmódját az első világháború. A projekt egyik kiemelt célja volt a vidéki múzeumok gyűjteményeiben őrzött tárgyi anyagok feltárása, egy tematikus adatbázis létrehozása, melyhez múzeumunk 95, az első világháborúhoz köthető tárggyal, dokumentummal járult hozzá.

Ezek között találhatók többek közt katonai felszerelés, illetve emlék tárgyak, különféle jelvények, kitüntetések, képeslapok és plakátok, valamint még egy karikatúra gyűjtemény is.

A magyarországi közgyűjteményekben, tájházakban és magánszemélyeknél, valamint magángyűjtőknél őrzött emlékek (írott, tárgyi, képi, hangzó, mozgóképi) feltárását követően az adatbázis anyagait különböző tematikai egységekben, rövid történeti összefoglalókkal, a megértést egyéb más módon elősegítő tudástárral mellékelve adják közre.

Az így feltárt műtárgyak fotóit böngészve az érdeklődők betekintést nyerhetnek a háborús mindennapokba, megismerhetik a bakanyelv érdekes szófordulatait, a propaganda eszközeit, valamint látleletet kaphatnak a nők háborúban betöltött szerepéről is.

 

Az intézményünk kollégái által válogatott gyűjteményt az alábbi linken tekinthetik meg:

A NAGY HÁBORÚ EMLÉKEI