Egri vár bora 2024

Minden eddiginél népszerűbb volt a felhívás: 12 borászat 26 tétellel pályázott a címre!

A Dobó István Vármúzeum igazgatója harmadik alkalommal hirdette meg az Egri vár bora pályázatot. 

Eger borgasztronómiai kultúrája kimagasló hírnévvel, elismertséggel és értékekkel bír, így az Egri Vár számára is fontos ennek folyamatos ápolása, saját csatornáin történő hirdetése. Fontosnak érezzük, hogy az Egri Csillag és az Egri Bikavér, mint az Egri borvidék két emblematikus cuvée bora, valamint a szintén nagy népszerűségnek örvendő Egri Rozé az Egri Várban is megjelenhessen, és látogatóink olyan egri bort vigyenek haza a nemzeti emlékhelyünkről, amelyet otthonukban megbontva és megkóstolva, ismét átélhetik az Egerben és az Egri Várban szervezett emlékeiket. A tavalyi évben megnyitott Várbolt kínálatában is megtalálható borok szép számban fogytak, látogatóink örömmel vásárolták, és vitték ajándékba a palackokat. 

A felhívásra az Egri borvidék bortermelő vállalkozásai jelentkezhettek, palackozott Egri Védett Eredetű (OEM) boraikkal, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek és Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek. Idén is három kategóriában - Egri Csillag, Egri Rozé Egri Bikavér - vártuk a nevezéseket: 

A felhívás minden eddiginél népszerűbb volt:12 borászat 26 tétellel pályázott.

A beküldött borokat 2024. február 27-én, Tarsoly József egri hegybíró irányítása mellett, szakmai zsűri értékelte. 13 féle bikavér, 9 féle csillag és 4 rozé került a poharakba. 

A vakkóstolást követően mindhárom kategóriában egybehangzó eredmény született. Az Egri vár bora 2024-es címet a következő pincészetek érdemelték ki:

Egri Csillag kategória:             Gál Tibor Pincészet – Gált Tibor Egri Csillag 2023

Egri Rozé kategória:               Ostoros Családi Pincészet- Egri Rozé 2023

Egri Bikavér kategória:            Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021 

 

A kategória győztes borokat a Dobó István Vármúzeum az Egri vár bora címkével saját rendezvényein kínálja, és értékesíti a Várboltban.