Boldog karácsonyt!

Időszaki kiállítás nyílt a Déli fogadóépületben

A karácsonyi ünnepre készülődésnek, a karácsonyi képeslap küldésének, a karácsonyfa állításnak, a díszeknek, az ajándékoknak a mai napig megvan a varázsa. 
Ennek megidézésére egy kis karácsonyi csodavilágot bemutató időszaki kiállítás nyílt az Egri vár Déli fogadóépületében.


Egy 1910-es években, a Jézuskához íródott levél a várakozás gyermeki szépségét ébresztette fel a 2023. december 1-jén megrendezett megnyitóra érkezett érdeklődők szívében.
Ezt követően Dr. Löffler Erzsébet az Érseki Vagyonkezelő Központ, Könyvtár és Levéltár nyugalmazott igazgatója avatta be a hallgatóságot az adventi koszorú és azon található gyertyák színének jelentésébe, ismertette a karácsonyfa állítás és az ajándékozás hagyományát, a szaloncukor létrejöttének történetét.


Dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója örömét fejezte ki, hogy advent első vasárnapja előtt létrejött ez a tárlat, melyet január végéig ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők. Hangsúlyozta: a nemrégiben átadott fogadóépületben tavasszal egy, az Egri vár honvédelemben betöltött szerepét bemutató időszakos kiállítás nyílik majd.


A Boldog Karácsonyt! a Dobó István Vármúzeum Történeti tárgyi, Adattári, Fotó- és Játékgyűjteményének tárgyait mutatja be. Az egri Hevesy, Löffler, Schmotzer, Pozder, Hollósy családok ajándékai, fotói, filmfelvételei mellett láthatjuk Faragó Lóránt egri játékgyűjtő és fényképész valamint a szuhai Virágh Margit gyermekjátékait is.


A kiállítást Bujdosné dr. Pap Györgyi és Császi Irén kurátorok mutatták be a nagyközönségnek.
Hangolódjanak az Egri várban az ünnepekre, szeretettel várunk mindenkit!