ÉMOP - Megújult az Egri vár

Az utóbbi években nagy változásokon ment át a ma már nemzeti emlékhelyként is ismert Egri Vár. Elmondható, hogy az európai uniós támogatással megvalósuló turisztikai attrakciós fejlesztés eredményeként a látogatók előtt több évtizede lezárt területek nyíltak meg. Új bemutató- és rendezvényterek alakultak ki. A jövőbeni fejlesztések célja, hogy a műemléki épületegyüttes az értékéhez méltó állapotba kerüljön, illetve létrejöjjön egy európai szintű kulturális, illetve turisztikai attrakció. A tervezett kiállítások, az azokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programok a szórakozva tanulás jegyében keltik fel a tudásvágyat. A fejlesztések nem titkolt célja, hogy Eger városa és az Egri Vár egész napos szabadidős programokat biztosítson az ide látogatók számára. "Az Egri Vár és Erődrendszer Turisztikai Attrakcióinak Fejlesztése" című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg. A projekt tervezett összköltsége 2,13 milliárd forint, ebből a támogatás összege több mint 1,863 milliárd forint.

Szép bástya

A Szép bástya, vagy közismertebb nevén, Kálvária-domb egykor ágyúdombként funkcionált. Az egri vár jelenlegi legmagasabb pontja. A tetejéről páratlan kilátás nyílik a várra, a városra, valamint a Bükkre.

Az Uniós fejlesztés keretében a Szép bástya teljesen megújult. A domb csúszásveszélyes szakaszait statikailag megerősítették, valamint ezzel párhuzamosan helyreállították az egykori ágyúdomb falait. A Pyrker érsek által kialakított Kálváriát felújították. A Kálvária-dombra vezető út melletti stációkat visszahelyezték, így újra feléleszthetővé válik a korábban hagyományosnak számító augusztus 20-ai fáklyás körmenet, mely a Bazilikától indulva a Kálvária-dombhoz vezetett.

A Szép bástya és környezete a jelenlegi fejlesztés központi eleme volt. Ez érintette a legnagyobb egybefüggő területet, valamint műszakilag is ez jelentette a legnagyobb kihívást.

 

 

Törökkert

A törökök által épített kapuvédő bástya igen elhanyagolt állapotban volt.

A körítő falak helyreállítása után egy ácsolt gyilokjárót terveztek, amely újabb kilátópontot biztosít a városra. A bástya belsejében kialakított térszintek pedig kültéri programok szervezésére adnak lehetőséget.

Műszakilag a legnagyobb kihívást a Törökkert felett elhelyezkedő 10 méter magas várfal megfogása jelentette. Ezt a második ostromban felrobbantott fülesbástya szakasz nyomvonalán kialakítandó új támfallal biztosították. Az így kettéosztott Törökkert egy felső és egy alsó térrészből áll. Az alsó térrészt a főbejáraton átérve, jobb kéz felőli ajtón át közelíthetjük meg, míg a felső térszintről lejuthatunk az aknafigyelő folyosókba, melyek elvezetnek minket egészen a Setét-kapuig. Így a Törökkert ismét a vártúrák kedvelt állomása lett.

 

 

Fegyvertár

A Hyppolit-kapu egykori őrháza a vár erőddé alakítása során földeltöltésbe került, melyet az újabb kori ásatások felszínre hoztak. Az épület pinceszintje jó állapotban maradt ránk. Ahhoz, hogy jelenlegi állapotában konzerválni tudjuk, egy védőtetővel kellett lefedni a romot. Ez lehetőséget nyújtott azonban a belső tér hasznosítására is. Régészetileg alátámasztható, hogy az épület rendelkezett felső szinttel.

A védőtető kialakítása után a belső tér kapott egy új galéria szintet, mely másfélszeresére növelte a meglévő alapterületet, ugyanakkor érvényesülni engedi a beltér nagyvonalúságát. A helyreállítás után itt kézműves foglalkozások és kiállítások rendezhetőek, a múzeumi igényeknek megfelelően.

Szintén a projekt részeként megújították a katonai interpretáció eszköz készletét, Dobó-korabeli ruha- és fegyver másolatok készültek. A mindennapi katonai hagyományőrző bemutatók során és a múzeumpedagógiai foglalkozások alkalmával a ruhákat felpróbálhatják, a fegyvereket kipróbálhatják az érdeklődők.

 

 

Külső Vársétány

A külső panoráma várfalsétányon 10 megállóhelyes tanösvény kiépítése történt meg az északi és nyugati várfal körül 384 m-es szakaszon. A sétány Dobó utcai részén 354 m²-es parkolót (2 db mozgássérült parkolóhellyel) és rendezvényteret alakítottak ki.

Fontos megemlíteni a projektben megvalósult alábbi tartalmakat is: megújult az egri vár információs rendszere, érintőképernyős térbeli táblák kerültek kihelyezésre a kapukban és az Információs Pontban. Az egri vár teljes közmű hálózatát kicserélték, felújították.

A pályázatnak köszönhetően megnyílt az 1552 étterem, valamint a Dobó utcában, a Külső Vársétány kezdeténél az Egri Pasa Sátra nyújt törökös hangulatot a látogatóknak és ez egrieknek.

 

 

Kazamata

A fejlesztés legfontosabb eleme a város számára, a Dobó István Vármúzeum és az Egri vár leghíresebb kiállítása, a Kazamata felújítása volt. Nem csak műszaki megújítás történt, hanem három új kiállítást is megrendeztek a szakemberek. A látogatók elől eddig elzárt szakaszokat nyitottak meg, úgy, mint a felső kaszárnyaterem és egy aknafigyelő folyosó szakasz, mely 420 évvel ezelőtt omlott be, az 1596-os ostromban.

A felújítás során egy alternatív útvonal is használhatóvá vált, a Kazamatán és a Törökkertből indulva egy titkos ajtón át a Dobó utca 12. számú ház hátsó kertjébe jutunk. Az ingatlan a projekt részeként került felújításra, ahol egy gyermekfoglalkoztatót alakítottak ki. Itt kapott helyet a Várműhely és az Apródiskola, ahol az alkotó kedvű gyermekek kedvükre találhatnak elfoglaltságot.

A Kazamatában interaktív, multimédiás elemekkel tarkított kiállítások valósultak meg. A tárlatok bemutatják a Székesegyház építésének történetét és a püspökkori várat, valamint a törökkori vár harcászatot és várépítészetet. A felső kaszárnya teremben egy hiánypótló kiállítás kapott helyet Egri Csillagok – regény és valóság címmel.

 


 

Tájékoztató Dokumentumok:

2014.02.12. Megkezdődik az egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése az Új Széchenyi terv keretében

2014.08.05. Megújul az Egri Vár

2015.06.16. Várfal-séta és megelevenedő történelem az egri várban!

2015.10.07. Az Egri Vár és Erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése című projekt előrehaladásának bemutatása