Az Év Virtuális kiállítása

2021. 10. 27.

A Dobó István Vármúzeum munkatársai által készített, a honlapunkon elérhető online kiállításunk, az Egri BORkóstoló – A szőlőművelés öröksége című virtuális tárlat nyerte az Év Virtuális Kiállítása 2021 elismerő címet!

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 2010 óta adományozza ezt a díjat. Az eddigi két kategória (4 millió forint alatti, illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások) mellett, 2021-ben először, virtuális kiállítás kategóriában is várták a pályázatokat.

A cím elnyerésére 20 érvényes pályázat érkezett, melyek közül 12 jutott a második fordulóba. A bíráló bizottság döntése alapján hat időszaki, öt állandó és egy virtuális kiállítás maradt esélyes az elismerésre – írja a Magyar Múzeumok Online.

A Társaság ezzel az elismeréssel a kiállítások újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazta.

A díjátadóra október 25-én, a Múzeumok Őszi Fesztiválja ünnepi rendezvényén, a múzeumi kiállítások új irányaival foglalkozó országos konferencián került sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az elismerő oklevelet a virtuális kiállítás megalkotói, a Dobó István Vármúzeum munkatársai vehették át.

 

 

A tárlat 2021. júliusától érhető el a virtuális térben. Létrejöttének apropója, hogy Eger évszázadok óta a szőlő- és bortermelés városa. Az egri családok a mai napig őrzik a borvidék örökségét.

A Dobó István Vármúzeum gyűjteményeiben található 315 tárgy, fotó és dokumentum segítségével, virtuális kiállításunk feltárja az egri szőlőtermelés és borkészítés történetét, eszközeit, műveleteit, a kapcsolódó szokásokat, mesterségeket, pincerendszerének és borkereskedelmének sajátosságait, Gárdonyi borról írt üde színművét és napjaink borkultúráját. Animációs és archív kisfilmek, egri és Eger környéki népdalok és wordwall játékok adnak élményszerű betekintést a szőlő- és borkultúra egri érdekességeibe.

A virtuális kiállítás IDE KATTINTVA tekinthető meg.

 

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2021 kitüntető címet 4 millió forint alatti bekerülési költségű kiállítás kategóriában a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Vagonlakók – Trianon árvái című állandó kiállítása, a 4 millió forint feletti bekerülési költségű kiállítás kategóriában pedig a bükkábrányi Jószerencse Háza A vándorló bánya titkai című állandó kiállítása érdemelte ki.