Az Egri Vár Napja és Hatodikosok Várjátéka

Az Egri Vár Napjának hagyománya 2002-ben született, azóta minden évben – tehát immáron 20 éve - a Dobó István Vármúzeum szélesre tárja kapuit, hogy egy ingyenesen látogatható, egész napos program keretében közösen emlékezzünk Eger közel ezer éves történetének legkiemelkedőbb és legismertebb eseményére. Az 1552-es ostrom során Dobónak és a keresztény helyőrségnek egy harmincszoros túlerőben lévő támadó sereget sikerült visszavernie.

1552. október 17-én tehát a törökök feladták az Egri vár ostromát és elhagyták a várost. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja.

A diadal 470. évfordulóján színes programokkal, a Hatodikosok Várjátékával és díszünnepséggel egybekötött koszorúzással vártuk a látogatókat!

A Bajvívó Magyarok Történelmi Hadi Akadémiáján ügyességüket próbálhatták ki. Csatajátékkal, páncél-és fegyversimogatóval, vívóversennyel, íjászattal és kézműves foglalkozásokkal várták a lelkes apródjelölteket az Ispotály pince tetején.

Az Alsó várudvaron, a Toborzóiroda sátránál a 21. századi harcászatba nyerhettek betekintést a látogatók, akik az airsoft fegyvereket is kipróbálhatták. 

Megnyitottuk a hétköznapokon nem látogatható Törökkertet, ahol egy török életképpel találkozhattak az oda betérők. A Pattantyús Martalócok Hagyományőrző Egyesület az oszmán harcmodort és életmódot idézték meg és még.

A bemutatók mellett az Egri vár vitézei vezették az aknafigyelő folyosók rejtett járatain a vállalkozó szelleműeket, és természetesen a tőlük megszokott fegyver-és viseletbemutatókat és a korabeli életmódot ismertető előadásaikat is megtekinthették. 

A díszünnepség 15.15-kor vette kezdetét a Palotaudvaron. A köszöntőket követően a rendezvényen résztvevő hagyományőrzők díszsortűzzel tisztelegtek az Egri vár hős védői előtt, majd ezt követően az intézmény és hivatalvezetők, civilszervezetek, a turisztikai szereplők valamint a Dobó István Vármúzeum partnerei elhelyezték a megemlékezés koszorúit Dobó István síremlékénél, a Hősök termében.

 

HATODIKOSOK VÁRJÁTÉKA

Közel 500 egri hatodik osztályos gyermek érkezett október 17-én a várba.

Az osztályok előzetesen megfestett zászlók alatt vonultak fel a Dobó térről a várba. Helytállásukról két párhuzamos pályán haladva 10-10 feladat teljesítésével tehettek bizonyosságot. Kipróbálhatták például az ágyúgolyó és tüzeskerék gurítást, „szurkot” önthettek, íjászkodhattak, megfejthették Gárdonyi titkosírását.

A próba teljesítése után a Palotaudvaron az 500 egri diák Dobó István egri várkapitány előtt letette az esküt a vár védelmében.

 

GALÉRIA