Újjászületett a Zárkándy-bástya

2021. 01. 14.

Újjászületett a Zárkándy-bástya, mely új attrakciós elemként kerül be az Egri vár látványosságai közé. A bástyára egy igazán különleges útvonalon keresztül juthatunk el. A rekonstrukciós munkálatok során a Kazamata rendszerének egy olyan folyosóját nyitottuk meg, mely eddig nem volt látogatható.

A megújult bástyáról a Pazirik Informatikai Kft. jóvoltából készült egy kisfilm, melyet ide kattintva nézhet meg! 

 

ZÁRKÁNDY-BÁSTYA FELÚJÍTÁSA

Zárkándy-bástya Magyarország Kormánya és Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata közös segítségével újulhatott meg, a Modern Városok Program keretén belül. A kivitelezés I. üteme 309 millió Ft-ból valósult meg, a II. ütemre a Belügyminisztérium biztosította a pénzügyi fedezetet.

A beruházás teljes bekerülési költsége: bruttó 623.268.036 Ft

Ebből a kivitelezési költség: bruttó 535.927.921 Ft

A történeti feljegyzések szerint az Egri várnak ezt a bástyáját Zárkándy Pál hadvezérről nevezték el, akinek a kezdeményezésére 1568-ban kezdték el építeni. Később, a XVI. század második felében, Ottavio Baldigara, itáliai hadmérnök tervei alapján átépítették. Egykor úgynevezett olasz fülesbástyaként működött, amely az akkori kor egyik jeles vívmányának számított.

A Zárkándy-bástya az 1900-as évek eleje óta ki van szakítva a vár testéből, pedig az objektum a belső vár keleti védelmi vonalának szerves része volt. Az 1905-07 között épített Eger-Putnok vasútvonal nyomvonalát a váron keresztül jelölték ki, a várfalak ide eső részét elbontották, a bástyából megmaradó romokat pedig sorsukra hagyták. A természet fokozatosan birtokba vette a műemlék építményt, egyes részeken az egykor magas kőfalak már alig látszódtak, az állagmegóvás, felújítás elengedhetetlenné vált.

A felújítás eredményeként az eddigi 300 méter hosszú aknafigyelő folyosó további 150 méterrel bővült, melyből újabb 100 méter látogatható a turisták által is. Ezáltal majdnem teljessé vált a Kazamata aknafigyelő folyosó rendszere.

Az újonnan rekonstruált bástya azért is fontos, mert általa tudjuk a legjobban szemléltetni az olasz típusú füles bástyák várvédelemben alkalmazott szerepét.