Nyári táborok az Egri várban

2022. 04. 22.

Idei nyári napközis táboraink időpontjai, leírásai:

VÁRTÁBOR 2022.

június 20-24.

június 27.- július 01.

július 04-08.

A VÁRTÁBOR MINDEN TURNUSA BETELT!

A tábor résztvevői ebben az évben egy különleges kalandozás részesei lehetnek. Többek között betekintést kaphatnak a Dobó István Vármúzeum egyes gyűjteményeibe, a muzeológusok, régészek vagy a restaurátorok munkájába, műhelyeibe – oda, ahová kevés embernek adódik lehetősége. A régészeti foglalkozás alkalmával megtudhatják például azt is, hogy hogyan segítik a régészeket a 3 D modellezés.

A programból ebben az évben sem hiányozhatnak a tárgyalkotó foglalkozások, a játékos vetélkedők és versenyek, így pl. az íjászat vagy a közkedvelt zokni-csata sem.

A tábor utolsó napján vitézi próbán adnak számot frissen szerzett tudásukról, s ha ezt teljesítik, akkor az Egri vár vitézévé avatjuk őket.

Helyszín: Egri vár, Balassi terem

Bővebb információ: Bozsákovicsné Radnóti Ágnes, 30/8150959

A VÁRTÁBOR LETÖLTHETŐ PROGRAMJA

 

ALKOTÓTÁBOROK 2022.

 

Június 20-24.

MESÉLŐ PAPÍRSZÍNHÁZ

Milyen volt a 20. század elején gyereknek lenni egy polgári családban? Mivel töltötték az időt? Mit játszhattak?

A Dobó István Vármúzeum Játékgyűjteményében az esslingeni Schreiber-féle papírszínház kollekció számtalan darabja megtalálható. A litografált papírívek háttér- és oldalkulisszákat, figurákat, díszleteket őriznek. Eredeti szövegkönyvek is fennmaradtak.

A táborban megismerkedünk ezzel a különleges színházi világgal, amely a polgári játékkultúra egyik csodálatos képviselője volt.  A hét során egyedi és sokszorosított grafikai technikákkal papírszínházat készítünk, és megidézünk egy korabeli színházi darabot.

A papírszínház úgy az igazi, ha életre kel! A tábor zárónapján bemutatásra kerül az előadás.

Helyszín: Dobó István Vármúzeum, Várműhely. Eger, Dobó utca 12.

Bővebb információ: Veréb Emese, 30/5185532

AZ ALKOTÓTÁBOR LETÖLTHETŐ PROGRAMJA

 

Július 4-8.

TÁJRÓL TÁJRA

A Dobó István Vármúzeum kiállításainak és képzőművészeti gyűjteményének segítségével a tábor hetében bepillantást nyerünk a tájak ábrázolásának sokszínűségébe. Az alkotásokon megjelenő motívumvilág üzenetközvetítő nyelv, képes beszéd. Alapja a tapasztalás, a természet és az emberi élet összefüggéseinek értelmezése és ábrázolása.

Tanulmányozzuk a 15. század végéből származó kétoldalas táblaképet, amely Jézus születését ábrázolja tájképi elemeket is megjelenítve, az Ezervirágos szövött falikárpitot, mely a 17. század fordulóján készült Flandriában. Választ keresünk arra, hogy mit jelenthetett a templomba járó híveknek a gazdagon díszített kazettás mennyezet, a motívumkincs hogyan élt tovább a népművészetből ismert festett menyasszonyi ládákon a paraszti kultúrában. Megismerhetik, hogy a 19. század tájképfestői hogyan választottak témát és színeket.

Nem másolva a régmúlt emlékeit, hanem belülről átélve, továbbgondolva, saját képi világot teremtve a gyerekekkel értékes képzőművészeti alkotásokat hozunk létre különböző vizuális eszközökkel.   

A tábor zárásaként kiállításon mutatják be szüleiknek, nagyszüleiknek, testvéreiknek az elkészült műveket.

Helyszín: Dobó István Vármúzeum, Várműhely. Eger, Dobó utca 12.

Bővebb információ: Veréb Emese, 30/5185532

AZ ALKOTÓTÁBOR LETÖLTHETŐ PROGRAMJA

 

NÉPRAJZI TÁBOR 2022.

Június 27- július 1.

MESTERKEDŐ

Néprajzi táborunk egy műgyűjtő munkásságába nyújt betekintést. A Dobó István Vármúzeum új időszaki „Magyar minta- Holló Valéria” című kiállításhoz kapcsolódik, mely a Kárpát-medence néprajzát reprezentáló néprajzi tárlat. Szegedy-Maszák Györgyné Holló Valéria több ezer darabból álló magángyűjteménye egy valós népművészeti mintatár. A néprajzi tábor a kiállítás főbb műtárgytípusaira építve bemutatja a népviseletet, a népi kerámia típusokat, a pásztorművészetet és a festett bútorok díszítéseit.

A tábor során megismerkedhetnek Holló Valéria életével, hogyan vált szenvedélyes műgyűjtővé? A gyűjtemény egy-egy tárgyegyüttesét felfedezve a szerzett tudásukat önálló alkotói munka során tudják elmélyíteni a gyermekek. A táborozók megismerkedhetnek a sárközi, a mezőkövesdi, a tardi, a kalocsai, a kalotaszegi hímzés motívumkincsével, a különféle öltéstípusokkal. Betekintést kapnak a drukkolás technikájába, növényi alapanyagokkal textilfestéket készíthetnek. A régi mesterségek közül az agyagozást, a szűrrátét készítését és a fafaragást sajátíthatják el.

Helyszín: Dobó István Vármúzeum, Várműhely. Eger, Dobó utca 12.

Bővebb információ: Földi Viktória, 36/310-159

A NÉPRAJZI TÁBOR LETÖLTHETŐ PROGRAMJA

 

MINIVÁR 2022.

Július 11-15.

HÁZAK, VÁRAK

A gyerekek a régi építőmesterek nyomdokaiba lépnek. Megismerkednek az Egri vár legfontosabb védműveivel úgy, hogy közben saját maguk által készített maketteken azok változásait is számba veszik. A középkori katedrális művészeti emlékeivel találkozhatnak és üvegablakokat terveznek, festenek. Áttekintik Eger belvárosának történetét, legjellegzetesebb épületeit, szó esik a városfalakról, a hóstyák kialakulásáról. Csapatban kutatómunkát végeznek, rajzokat, metszeteket tanulmányoznak. Eger középkori épületeinek egyes elemeit el is készítik. Miközben a lakóházak különleges, elemeire bontható makettjeit vizsgálják, szó esik az ott lakók mindennapjairól. Tervezhetnek, kivitelezhetnek épülethomlokzatot is. A tábor végén az építész csapatok bemutatót tartanak, amelyet egy kisfilmben rögzítünk.

Helyszín: Dobó István Vármúzeum, Várműhely. Eger, Dobó utca 12.

Bővebb információ: Földi Viktória, 36/310-159 és Veréb Emese, 30/5185532

A HÁZAK, VÁRAK LETÖLTHETŐ PROGRAMJA

 

Július 11-15. és augusztus 15-19 és 22-26.

EGRI CSILLAGOK

Ebben a táborban 1552 és Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye elevenedik meg a gyermekek számára. Minden nap a legenda és a valóság határára költözhetnek, részesülve a mese és a realitás nyújtotta kalandokból egyaránt. Átélhetik az előkészületek és az ostrom legfontosabb pillanatait: lajstromba vehetik a vár hadinépét, miközben bejárják a várat, a földalatti erőrendszert és találkozhatnak a hősöket felidéző és megelevenítő vitézekkel. Saját karaktert találhatnak ki, így maguk is szereplői lehetnek Gárdonyi híres regényének. Megismerkedhetnek számos hadi fortéllyal, szembesülhetnek az ostromot támogató mesteremberek tennivalóival. Ismereteket szerezhetnek a török támadó sereggel kapcsolatban a kiállítások játékos felfedezésével, zoknicsatában élhetik át az ostrom hevét. Ha elfáradnak, a Gárdonyi-kuckó játékait kipróbálva ismerhetik meg az Egri csillagok íróját és legfontosabb üzeneteit. A tábor végén egy nagy játékban mérhetik össze a csapatok erejüket, tudásukat és ügyességüket. Aki mindvégig kitart, azt vitézzé avatjuk.

Egész héten a Gárdonyi-kert árnyas fái nyújtanak menedéket a nap heve előtt, és számos zöld zugot lehet találni, ahol olvasgatni, beszélgetni lehet, és amelyek alkalmasak akár komolyabb haditervek szövésére is. A játszótér különleges játékaival ad lehetőséget egy kis testmozgásra, a Gárdonyi Géza Emlékház pedig játékos felfedezésekre invitál.

Helyszín: Gárdonyi Kert és Közösségi Ház, Eger Gárdonyi-kert 5.

Bővebb információ: Szalainé Király Júlia, 30/ 5226172, e-mail: gardonyihaz@egrivar.hu

A MINIVÁR - EGRI CSILLAGOK LETÖLTHETŐ PROGRAMJA

 

 

A táborok ára egységesen: 30.000 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdeklődni a fenti elérhetőségek valamelyikén lehet, hétfőtől péntekig 8:00 és 16:00 óra között.