Múzeumpedagógiai szüret

2021. 09. 24.

Az ősz tarka ruhába öltözteti a természetet, magával hozza a szüretet, a betakarítás örömét. A Dobó István Vármúzeum új színeket fest múzeumpedagógiai palettájára és „betakarítja” az elmúlt hónapok, évek gazdag múzeumi termését, amit aztán a gyerekek elé tár izgalmas múzeumpedagógiai programokként. Számos új foglalkozás közül lehet választani azoknak, akik szeretnének néhány hasznos, alkotással és játékkal színesített órát eltölteni kedvelt foglalkoztatóink valamelyikében.

Múzeumpedagógiai kínálatunk 2021. szeptember 20. és december 10. között

 

 

Tarisznyavári Mulatságok

Szeptember 20-tól a Várműhelyben

 

„Mi kerül a vászonra? Kenyér, ház - vagy két kobra?” – Kékfestés

A népviselet színes alapanyagának előkészítéséhez használták régen a kékfestő eljárást. A kékfestő mesterek hagyományos technikáját idézzük föl a foglalkozás elején fotók segítségével. A gyerekeknek lehetőségük lesz eredeti nyomódúcok segítségével egy terítőt elkészíteni.

Ajánlott korosztály: óvoda, alsó és felső tagozat, középiskola

Időtartam: 90 perc

Információ: Földi Viktória, +36 36 310-159

Részvételi díj: 500 Ft/fő

 

 

Bélapátfalvi keménycserép – Tányérfestés

A bélapátfalvi keménycserép gyár közel 100 évig az ország legjelentősebb üzeme volt. A foglalkozás során megismerhetik a gyár történetét, edényjegyeit, díszítési stílusait. Eredeti motívumok alapján a díszítőfestés műhelytitkainak megismerése után megfesthetik saját tányérjukat. 

Ajánlott korosztály: alsó és felső tagozat, középiskola

Időtartam: 90 perc

Információ: Földi Viktória, +36 36 310-159

Részvételi díj: 500 Ft/fő

 

A Kódexek világa

A középkori szerzetesi kultúra egyik fontos része a kódexek készítése. A foglalkozás célja ezeknek a kézzel írott középkori könyveknek a bemutatása. Milyen anyagokat és eszközöket használtak a scriptorok, az illuminátorok, kik is voltak ők? Szó esik még pergamenről, pennáról és tintákról, iniciáléról és miniaturákról. A gyerekeknek alkalmuk nyílik rá, hogy az iniciálék gazdagon rajzolt, különleges színvilágában is elmélyedjenek, majd megfessék saját miniatúrájukat.

Ajánlott korosztály: alsó és felső tagozat, középiskola

Időtartam: 90 perc

Információ: Veréb Emese 06 30 518-5532

Részvételi díj: 500 Ft/fő

 

Az ötvösműhely titkai – trébelés

Az ötvösség története a régmúlt időkre nyúlik vissza, különböző használati és dísztárgyak készültek az ötvösművészek kezei által. A foglalkozáson megismerkedünk több különleges munkával, amelyek a múzeum kiállításaiban is megtalálhatók. Kiemelten foglalkozunk a trébeléssel, a fémlemezek hidegen történő domborításával. Tanulmányozzuk az elkészítés módját és a megjelenített motívumokat. A tárgyalkotás során a diákoknak lehetőségük lesz egy vékony fémlemez felhasználásával kipróbálni a technikát.  

Ajánlott korosztály: felső tagozat, középiskola

Időtartam: 90 perc

Információ: Veréb Emese 06 30 518-5532

Részvételi díj: 500 Ft/fő

 

 

Ugri és Bugri, a két mókustestvér

Október 4-től a Gárdonyi Közösségi Házban és a Gárdonyi kertben

 

Az ismert Gárdonyi mese feldolgozásával az óvodásoknak és az alsó tagozatos gyermekeknek hirdetünk múzeumpedagógiai tematikus hetet. A programok során megismerjük, a gyerekekkel átéljük Gárdonyi Géza egyik legkedvesebb meséjét, felfedezzük Gárdonyi Géza hatalmas, nemrégiben megújult kertjét, a búcsúzó ősz színeit, Gárdonyi Géza legszebb gondolatait a természetről. A kertben lakó mókusoknak, madaraknak etetőt, téli eleséget készítünk és teszünk ki a kert több pontjára.

Ajánlott korosztály: óvoda, alsó tagozat

Időtartam: 60 perc

Információ: Király Júlia 06305226172

Részvételi díj: 300 Ft/fő

 

 

 

A szőlőművelés öröksége

Október 11-től a Várműhelyben

 

Az egri BORkóstoló virtuális kiállítás az egri szőlőművelés és bortermelés történetét mutatja be. Múzeumi óra keretén belül egy egri kapásasszonnyal találkozhatnak a diákok, aki mesél az egri szőlőművelésről, borkészítésről. A foglalkozás során megismerkedhetnek a kiállítás fő egységeivel, hogy majd otthoni keretek között önállóan tudják feldolgozni a kiállítást. 

Ajánlott korosztály: felső tagozat, középiskola

Időtartam: 60 perc

Információ: Földi Viktória +36 36 310-159

Részvételi díj: 300 Ft

 

Lantommal harcolok a hazáért – az énekmondó Tinódi

November 2-től 12-ig a Gárdonyi Közösségi Házban és Gárdonyi-kertben

 

Ezeken a múzeumpedagógiai témanapokon megismerkedünk a 16. század kultúrájával, és a Tinódi által írt egri históriával. A két históriás ének felépítését tanulmányozva részleteket hallgatunk, majd énekelünk a korabeli kottakép segítségével. Online és papír alapú játékos feladatok segítenek a mű értelmezésében, majd a nap végére mindenki elkészítheti saját pajzsát is.

Ajánlott korosztály: felső tagozat, középiskola

Időtartam: 90 perc/ 2 alkalom vagy 180 perc/ 1 alkalom

Információ: Kollár-Forgó Emese 06 30 815-0963

Részvételi díj: 500 Ft/fő

 

Múzeumi Márton-nap

November 8-tól a Várműhelyben és a Balassi teremben

 

Márton libái

Szent Márton a középkor óta rendkívüli népszerűségnek örvendett, így sok műalkotáson láthatjuk alakját és élete legendás eseményeit. Ezeket idézzük fel a foglalkozás elején valamint a napjához fűződő hagyományokat is igyekszünk számba venni. Ezután a gyerekekkel liba-mécsestartót készítünk agyagból, mely erre a jeles napra emlékezteti őket.

Ajánlott korosztály: alsó tagozatos diákok

Időtartam: 90 perc

Információ: Veréb Emese 06 30 518-5532

Részvételi díj: 500 Ft/fő

 

Az élet egy libajáték

Szent Márton napjához fűződő legendák legismertebb része a libákról szól. Ezek a madarak az emberiség története során több nép mitológiájában fontos szimbólummá váltak.

A foglalkozás során a diákok megismerhetik a hozzájuk kötődő hagyományokat.

Ezt követően részletesen foglalkozunk a táblajátékok ősével, a libajátékkal, melynek történetét elevenítjük fel, bemutatva több változatát is a kezdetektől napjainkig. A diákoknak alkalmuk nyílik elkészíteni a saját táblájukat, figyelembe véve a játék szabályait.

Ajánlott korosztály: felső tagozat, középiskola

Időtartam: 90 perc

Információ: Veréb Emese 06 30 518-5532

Részvételi díj: 500 Ft/fő

 

Múzeumi Márton-nap

Az ünnepek teszik színessé életünket, számos különleges tárgy, szokás fűződik hozzájuk. A foglalkozáson először az ünnepekről, a tárgyakról és szimbólumokról beszélgetünk egy válogatós játék segítségével. Ezt követően vagy a Libafarsang című diafilmet vetítjük, vagy pedig egy Szent Márton életéről szóló bábjátékot mutatunk be. (A kettő közül mindenki választhat.) Beszélgetünk a Márton-nap eredetéről, a hozzá kötődő népszokásokról, az időjárási megfigyelésekről. A foglalkozás második felében lámpást készítenek a gyerekek.

Ajánlott korosztály: óvoda, 1. és 2. osztály

Időtartam: 80 perc

Információ: Bozsákovicsné Radnóti Ágnes 06 30 815-0959

Részvételi díj: 400 Ft/fő

 

Kedves Pedagógusok!

 

Ha kiválasztották az Önöket érdeklő foglalkozást, tájékozódhatnak a részletekről a foglalkozások után feltüntetett telefonszámokon a múzeumpedagógusoknál. Ezt követően kérjük, hogy töltsék ki és küldjék be a jelentkezési lapjukat az alábbiak szerint!

Ezután, ha megkapták a regisztrációs e-mailt, nagy szeretettel várjuk Önöket a Múzeumban!

 

KEDVES MÚZEUMBARÁT PEDAGÓGUSOK!

Kérjük, engedje meg, hogy először a múzeumpedagógiai tervünk legfontosabb gondolatait osszuk meg Önökkel:

A Dobó István Vármúzeum egyik legfontosabb küldetése, hogy a felhalmozott tárgyi örökséget és az egyedülálló műemléki környezetet sokoldalúan, élményszerűen bemutassa. A múzeum küldetésének fontos eleme, hogy az ide látogató gyermekek is maradandó élménnyel távozzanak az Egri vár falai közül. Múzeumpedagógiai tevékenységünket leginkább a múzeum sajátos műemléki helyzete, az Egri vár kultusza határozza meg. Témáinkat e szerint állítottuk össze. 

Néhány jó tanács az Önnek és osztályának leginkább megfelelő foglalkozás kiválasztásához:

Minden foglalkozáshoz rövid leírást adunk és jelöljük a korcsoportot is.

Miután sikerült tájékozódni, hívja a kollégáinkat az alábbi telefonszámokon:

06 30/815-0963, vagy 36/312-744/105-ös mellék, vagy keressen minket e-mailben: muzeumpedagogia@egrivar.hu

Kollégáink munkanapokon, 8.00-tól 16.00 óráig fogadják hívását!

A foglalkozásokon való részvétel feltétele a múzeumi belépőjegy megvásárlása! (Kedvezményes jegy: 6-26 év közöttieknek 1000 Ft)!

A foglalkozásra való jelentkezését a telefonos egyeztetés után, a honlap Látogatóknak - Iskoláknak - Időpont kérés menüpont kitöltésével tudjuk véglegesíteni. Kérjük, hogy lehetőség szerint 10 nappal korábban jelentkezzen!

A foglalkozások kezdő időpontját a kiállítások nyitva tartásához igazítjuk.

A foglalkozások tanítási napokon vehetők igénybe. Egyéb igényeket telefonon tudják egyeztetni kollégáinkkal.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kezdési időpont a foglalkozás kezdetét, nem pedig a múzeumba való megérkezés időpontját jelenti! Számítsanak arra, hogy a pénztáraknál olykor sorban állás lehetséges! Késés esetén a foglalkozás időtartama csökkenhet, illetve előfordulhat, hogy – a bejelentkezett csoportok létszámától és beosztásától függően – a foglalkozást nem áll módunkban megtartani! Kérjük, hogy a késésről telefonon értesítse kollégánkat!

Kérjük, hogy a jelentkezési lapot hozza magával!