Vár-Családi-Kör

A Dobó István Vármúzeum családi programjai! A múlt és annak kutatása számtalan érdekes kérdést vet fel. Vajon hogyan élhette mindennapjait a török kori Eger lakossága? Milyen eszköztárral dolgozhat egy régész? Mi köze lehet egy libának az emberi életúthoz vagy épp hogyan ünnepelhette a karácsonyt egy múltszázadbéli polgári család? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ meghirdetett programjainkon.

Szeretettel hívjuk, várjuk családi délutánjainkra azokat az érdeklődőket, akik a Dobó István Vármúzeum falai között, múzeumi környezetben szeretnének családtagjaikkal együtt eltölteni egy-egy tartalmas, élményekkel teli délutánt!

Fontosnak tartjuk, hogy múzeumpedagógiai foglalkozásaink alapján, több generációnak nyújtsunk ismereteket kiállításainkból és gyűjteményeinkből kiindulva. 

Az elméleti tudáson és a jó hangulaton kívül egy-egy foglalkozás alkalmával sajátkészítésű tárgyat is hazavihetnek a résztvevők. 

A programokat a megadott hónap első péntekén a Várműhelyben (Dobó u. 12.) tartjuk.

Maximális létszám 20 fő alkalmanként. 

Ár: 1200 Ft/fő

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi e-mail címen és telefonszámon: 

muzeumpedagogia@egrivar.hu, 06/30 8150963 

A jelentkezés határideje a programot megelőző munkanap 12:00-ig. 

 

Program

Szeptember 02.

„Erdélyország arany almája…”- Élet a török kori Egerben

A Magyar Királyság történetének egyik meghatározó szakasza a több, mint 150 évig tartó hódoltság időszaka volt. A török világutazó, Evlia Cselebi által csak „Erdélyország kizil elmájaként” (arany almájaként) emlegetett Eger 91 évre került oszmán-török fennhatóság alá. A város új lakói saját igényeiknek megfelelően formálták át a város képét. De vajon hogyan élte mindennapjait az itt megtelepedett török lakosság? A családi napra ellátogatók bepillantást nyerhetnek a korabeli török kultúrába, és megismerkedhetnek az egykori oszmán igazgatási központ napjainkig megőrződött emlékeivel.

A program kezdési időpontja: 13:00 és 14:30

 

Október 07.

Régészeti kalauz

Heves megye gazdag régészeti leletekben, már az őskőkortól kezdve dokumentált környékünkön az ember megtelepedése. Az egri vár szintén jelentős régészeti lelőhely. A családi délután során a régész hivatásával ismerkedünk meg. Bepillantást nyerünk a feltárás munkafolyamataiba, sorra vesszük a régész munkája során használt eszközöket. Megismerkedünk a főbb mérési és kormeghatározási eljárásokkal. Megtapasztaljuk, hogy a régészet izgalmakkal teli kutatómunka, ahol tárgyak segítségével megelevenedik történelmünk. 

A program kezdési időpontja: 13:00 és 14:30 

 

November 04.

Az élet egy libajáték

Szent Márton napjához fűződő legendák legismertebb része a libákról szól. A történelem során fontos jelképpé váltak ezek a madarak. A hozzájuk kapcsolódó hagyományok a 16. században keletkezett libajáték részét képezik, mely az emberi életutat jelenítette meg az életkorokhoz kapcsolódó szimbólumokkal. Ez lehetett az első európai táblás-dobókockás játék. Népszerűségét a 20. század felgyorsult világában is megőrizte, így a múzeum játékgyűjteményében is találunk rá szép példákat. A családi délutánon résztvevőknek alkalmuk nyílik elkészíteni saját táblájukat, figyelembe véve a játék szabályait.

A program kezdési időpontja: 13:00 és 14:30

 

December 02.

Régi idők karácsonya

Az év sokak által legjobban várt, legszebb időszaka advent, és annak kiteljesedése a karácsony. Ez az ünnep egészen másként zajlott 80-90 évvel ezelőtt, mint napjainkban. Hogy milyen is volt az 1930-as években egy polgári család karácsonya? Hogyan, mivel díszítették a fenyőfát? Ki és milyen ajándékot kapott? Mindezt megtudhatják Bujdosné dr. Pap Györgyi történésztől, aki bemutatja a múzeumunk gyűjteményében található, Hevesi Sándor által készített karácsonyi filmfelvételeket. A foglalkozás második felében karácsonyfadíszt és házi szaloncukrot készítünk, amit a résztvevők elvihetnek magukkal.

A program kezdési időpontja: 14:00