Újra vár az Egri vár!

2021. 05. 03.

Közel féléves, a COVID-19 fertőzés miatt elrendelt kényszerű bezártság után a napokban újra megnyitotta kapuit a Dobó István Vármúzeum. Hazánk legnépszerűbb vidéki múzeumában az elmúlt időszakban sem állt meg a munka, számos fejlesztés valósult meg.

Megújuló weboldal

A hivatalos intézményi weboldal megújítása meghatározott időszakonként elvárt egy kiemelt turisztikai látványosság esetén. Az új weblap kialakításakor a legfőbb szempont az volt, hogy látogatóink a lehető legkönnyebben találják meg a számukra fontos tartalmakat, valamint, hogy a mobil eszközön is átlátható, jól kezelhető legyen az oldal.

Az új honlap az Egri vár brand-építéséhez hozzájáruló új design-t kapott, egy mutatós imázs videóval indul. Az egyszerűsített menüstruktúra mellett létrehoztunk egy blokkot, mely olyan tartalmakat kínál a felhasználóknak, melyek részben kárpótolhatják őket a személyes látogatás hiánya miatt: virtuális kiállítások, online ismeretterjesztő játékok, videós tartalmak és online gyűjteményi adatbázis teszi lehetővé minden korosztály számára, hogy az interneten keresztül is megismerhessék múzeumunk értékeit. 

A főoldalon természetesen helyet kaptak még többek között aktuális híreink, egy a váron belüli tájékozódást segítő térkép valamint a múzeum tudományos tevékenységét bemutató Blog is.

 

Online jegyrendszer

Intézményünk fontos törekvése a látogatói elégedettség és az általunk kínált szolgáltatások minőségének folyamatos növelése. A turisztikai szempontból frekventált időszakokban az online jegyrendszer bevezetése jelentősen csökkentheti a vármúzeumba belépni kívánók várakozási idejét.

 

Online túraútvonal az Egri várban

Tegyük érdekessé és interaktívvá kiállításainkat, környezetünket, történelmünket! Ezt a látogatói elvárást szerettük volna kielégíteni mobil eszközökön működtethető túraútvonalak létrehozásával. 

A Dobó István Vármúzeumba érkező vendégek az ingyenesen hozzáférhető wifi hálózaton keresztül telepíthetik az ehhez kapcsolódó applikációt, majd kezdődhet a műemlék játékos, élményekkel teli, önálló felfedezése! A kifejlesztett rendszer egy útvonaltervező és egy ismeretterjesztő, interaktív tartalmi elemekkel, játékokkal, kvízzel színesített program is egyben.

 

Beruházások

Az Egri vár területén számos látványos fejlesztés zajlik, melynek célja a látogatói élmény további fokozása. Elkészült a Déli fogadóépület, mely korszerű körülmények között biztosítja majd a vendégfogadást. Az épület belső tereinek kialakításával törekedtünk arra, hogy a látogatóink komfortos körülmények között, gyorsan tudják megváltani belépőjegyüket. 

A Varkoch-kapu impozáns tornya már jól látható Eger város több pontjáról is. Az elmúlt időszakban elkészült a tetőszerkezet, jelenleg a farkasverem kialakításán dolgoznak, amit ezt követően egy Európában is egyedülálló csapóhíd beépítése követ majd. 

A Dobó-bástya előterében elindult az úgynevezett Cipóosztóház építése, ahol a korabeli gasztronómia rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek majd vendégeink. A következő időszakban indul az Ágyúdomb területére tervezett mozi és konferenciaterem kialakítása. 

A kivitelezési munkálatok némileg csökkentik ugyan a szabadon bejárható területek nagyságát az Egri várban, de bízunk benne, hogy a nemrégiben átadott új attrakcióink, a megújult Zárkándy-bástya valamint Gárdonyi-kert nyújtotta lehetőségek kárpótolják látogatóinkat.

 

Amint a beruházások előrehaladása ezt lehetővé teszi, ismét megnyitjuk a vár déli bejáratát is, addig azonban kedves vendégeink türelmében bízva, kizárólag a várfalsétány, illetve a Bástya utca felől megközelíthető kapun tudjuk fogadni a védettségi igazolvánnyal rendelkező turistákat és helyieket egyaránt. 

A nyár folyamán adjuk át a Kossuth Lajos utcában található, kívül-belül megújult Ziffer Sándor Galériát, mely nem csak képzőművészeti alkotásoknak ad otthont, de közösségi térként is funkcionál majd.