Sikerrel zárult a Múzeumok Őszi Fesztiválja

2021. 01. 14.

A Dobó István Vármúzeum idén is csatalakozott az évről-évre egyre népszerűbb és egyre több látogatót vonzó Múzeumok Őszi Fesztiválja elnevezésű programsorozathoz.

2020. szeptember 28-a és november 11-e között, a veszélyhelyzet újbóli elrendelését, és az intézmény bezárását megelőzően több helyszínen, 5 sikeres programon vehettek részt az érdeklődő kicsik és nagyok.

 

A Tarisznyavári Mulatságok elnevezésű múzeumpedagógiai tematikus hét keretében a régi mesterségek titkaiba avattuk be a kisiskolás gyerekeket, akik ki is próbálhatták a papírmerítés, a nemezelés, a gyertyamártás mesterség különleges fogásait.

 

 

Az őszi szünet idején az „Alkotói szabadság” elnevezésű programra legfőképp a családokat vártuk, akiknek nem csak a mesterfogásokat mutattuk be, hanem megismerhették a régmúlt szakmáihoz kapcsolódó múzeumi műtárgyakat is.

 

 

 

Október 17-én, - szintén a programsorozat részeként- rendeztük meg a 19. Egri Vár Napját, az 1552-ben lezajlott dicső ostrom emlékére. Történelmi felvonulás, zászlóforgatók, solymászbemutató, az Egri Vár Vitézei valamint az Egri Vitézlő Oskola fegyver- és viseletbemutatója idézte fel a XVI. századi végvári életet. A múzeum ezen a napon szélesre tárta a kiállítások kapuit, muzeológus kollégák tartottak rendhagyó tárlatvezetéseket az érdeklődőknek. Az Eger Vára Barátainak Köre ezen a napon rendezte meg a Gárdonyi Pikniket.

 

 

 

Gárdonyi Géza író halálának évfordulójához kapcsolódóan 21. alkalommal rendeztük meg a Gárdonyi Emléknapot november 5-én. Megkoszorúztuk az író sírját, majd ismeretterjesztő irodalmi teadélután keretében méltattuk életművét.

 

 

A programsorozat részeként idén is meghirdettük a Népmese Napjához kapcsolódó rajzpályázatot. A 13. alkalommal kiírt versenyre Heves megye 21 oktatási intézményéből, 341 gyermekmunka érkezett.  Az első helyezettek osztályai múzeumpedagógiai foglalkozást nyertek. A díjazott pályamunkák alkotói könyvjutalomban részesültek. A nyertesek listáját és az alkotásokból rendezett online kiállítást az alábbi linken tekinthetik meg!