Segítő-szándék…

2021. 01. 14.

A Közművelődési és Múzeumpedagógiai osztály múzeumpedagógusa is jelentkezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma által, a közművelődésben dolgozó szakemberek számára novemberben meghirdetett felhívásra, melynek keretében az OMSZ regionális központjaiban végzendő adminisztratív feladatok ellátására kerestek önkéntes munkatársakat.

A koronavírus járvány emberek millióinak változtatta meg kisebb-nagyobb mértékben az életét. Gyakorlatilag nincs olyan család hazánkban sem, aki valamilyen módon ne lenne érintett. Valakinek az egészsége romlott meg, valaki a munkáját veszítette el a pandémia miatt.

Azonban ebben a nehéz helyzetben sem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy egy kis önzetlen segítséggel, minimális erőfeszítéssel és odafigyeléssel számos embertársunkon segíthetünk közvetlen, vagy akár közvetett módon is.

 

Az Egri Várban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a turisztikai szezonban több lelkes önkéntes segíti mindennapi munkánkat. A tavasszal elrendelt majd a nemrégiben újra bevezetett és a jelenleg is érvényben lévő veszélyhelyzetben kollégáink közül is többen akadtak olyanok, akik vállalták, hogy a zárt kapuk mögött elvégzett munkájuk mellett, önkéntesként is tevékenykednek.

Bozsákovicsné Radnóti Ágnes, a Közművelődési és Múzeumpedagógiai osztály múzeumpedagógusa is jelentkezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma által, a közművelődésben dolgozó szakemberek számára novemberben meghirdetett felhívásra, melynek keretében a megyeszékhelyeken és Budapesten, az OMSZ regionális központjaiban végzendő adminisztratív feladatok ellátására kerestek önkéntes munkatársakat.

Ági délutánonként 3 órában az Egri Mentőállomáson vesz részt adatrögzítésben és azokkal veszi fel telefonon a kapcsolatot, akiket tesztelésre küldött a háziorvos. Az eddigi tapasztalatai alapján elmondta: így, hogy saját szemével látja az egészségügyi dolgozók mindennapi nehézségeit, leterheltségét még inkább arra bíztat mindenkit, hogy ha teheti, vegyen részt bármilyen segítő tevékenységben.

Ági számára egyébként nem ismeretlen a segítségnyújtás ezen formája: 2018-2019-ben már önkénteskedett a Mosolygó Kórház Alapítvány szervezésében az egri Markhot Ferenc Kórház Gyerekosztályán, ahol havi néhány alkalommal mesét olvasott a kicsiknek, vagy társasjátékozással, kézműveskedéssel próbálta könnyebbé tenni a lábadozás időszakát.

 

Természetesen nem csak Ágira jellemző ez a segítő szándék, tervei szerint nemsokára csatalakozik hozzá Bóta Zoltánné adminisztrátor kolléganőnk is.  A koronavírus miatt tavasszal elrendelt veszélyhelyzet alatt több, az Egri Várban dolgozó kolléga vette ki a részét közösségi összefogásból: tavasszal a Vöröskeresztnek Nagy Tamás karbantartó, az Egri Szociális Szolgáltató Intézménynek az ételkihordásban Balázs Péter gépkocsivezető, Kovács György interpretátor és fertőtlenítő ponton Bálint Tamás takarító kolléga segített be.