Öt éves a Várműhely

2021. 05. 18.

2016. május 17-én nyitotta meg kapuit a Dobó István Vármúzeum új múzeumpedagógiai innovációja, a Várműhely. Az öt év alatt összesen 799 rendezvény fogadta a gyermek és felnőtt látogatókat. 699 múzeumpedagógiai foglalkozást tartottunk 17.242 gyermeknek, 20 nyári tábor zajlott közel 500 táborozó részvételével.

A Várműhely tevékenysége szerteágazó, számos szakterületen hozott újat, támogatja az oktatási tevékenységet, segít a szabadidő hasznos eltöltésében valamennyi korosztály számára.

Az elmúlt évek során Eger város ismert és szeretett célpontja lett a hangulatos belvárosi épület.

 

 

A Várműhely a múzeumpedagógia színtere

A Várműhelyben zajló múzeumpedagógiai foglalkozások során megelevenednek, sok esetben „kézzel foghatóvá” válnak a múzeumi műtárgyak, amelyek a különleges módszerek segítségével mesélnek történetükről, az idők során betöltött szerepükről, alkotójukról. A műhelymunka a komplex múzeumpedagógiai foglalkozás szerves részeként kapcsolódik a Dobó István Vármúzeum kiállításaihoz. Lehetőséget teremt új ismeretek befogadására, alkotó magatartás kialakítására, esztétikai érzék és kreativitás fejlesztésére. A cél, hogy a művészetek iránt nyitott, múzeumot szerető és értő közönség nevelődjön. A tárgyalkotás során a kiállításban vagy a gyűjteményben szerzett ismeretet elmélyülhetnek a változatos anyag-és eszközhasználattal, alkalmazkodva a gyermekek életkori sajátosságaihoz.

 

 

A Várműhely élményprogramok helyszíne

0-99 éves korig a Várműhely valamennyi korosztály számára kínál elfoglaltságot, izgalmas programokat. A játékosítás, az élményszerűség a legjobb módja a tudomány, a múzeumi értékek átadásának. Az itt szerezett élmények arra motiválják az embereket, hogy visszatérjenek.

 

 

A Várműhely a tehetséggondozás fóruma

A Várműhelyben zajló alkotó tevékenységek során sok-sok gyermeknek és felnőttnek bontakozhatnak ki képességei, rejtett adottságai. A múzeumpedagógus kollégák tudatosan törekednek arra, hogy a tehetséget felismerjék, táplálják, fejlesszék, változatos lehetőséget biztosítva az önkifejezés számára.

 

 

A Várműhely elismert szakmai műhely

A Dobó István Vármúzeum múzeumpedagógiai tevékenysége elismert szakmai körökben. Két ízben már Múzeumpedagógiai Nívódíjjal is jutalmazták az intézmény törekvéseit. A múzeumpedagógiai foglalkozások kialakítását szakmai műhelymunka előzi meg, amelyben muzeológusok, múzeumpedagógusok és tanárok is részt vesznek. A közös munka teszi lehetővé, hogy a múzeum a köznevelés és oktatás hathatós támogatója legyen, valamint a foglalkozások naprakész módszertani eszközökkel, sikeres gyakorlatok adaptálásával realizálódjanak.

 

A Várműhelyben közösségépítés folyik

Aki a Várműhelybe érkezik, egy nagyszerű közösség tagjává is válik: a múzeumot értő, szerető és örömmel használó látogatóké. Ugyanakkor a programok, foglalkozások, táborok küldetése, hogy közösséget kovácsoljanak. A közös játék, alkotás, esetenként a csapatverseny, a multigenerációs programok számos szinten segítenek abban, hogy az együtt töltött idő maradandó élményt adjon, együvé kovácsoljon kicsiket, nagyokat, osztályokat, rokonokat, látogatókat.

 

 

A Várműhely a születésnapon újra nyithatja kapuit a hosszú bezártság után. Várjuk az osztálykirándulókat, az egri és környékbeli iskolásokat, újra indítjuk sikeres programjainkat, köztük a Senior Akadémiát.

 


Megjelenések:

Ötéves lett az egri Várműhely – Fotók - heol.hu

Öt éves a Várműhely - Eger Hírek


Várműhely – Ötéves a gyermekek kedvenc alkotóhelye - Eger TV