Ősz a Dobó István Vármúzeumban

2021. 10. 12.

Egy tájékoztató keretein belül számoltunk be a sajtó munkatársainak októberi programkínálatunkról!

 

Végvárak, döntések és döntéshozók

2021. október 14–15.

 

Az egri Dobó István Vármúzeum és a Vártörténeti Műhely kétévente rendezi meg a közel négy évtizedes múltra visszatekintő szakmai konferenciáját. Idén 2021. október 14–15-én kerül sor a programra, Végvárak, döntések és döntéshozók címmel. 

A konferencia-sorozat mára a hazai kora újkorral foglalkozó történeti kutatás egyik legrangosabb műhelyévé vált. A nagy hagyományokkal rendelkező konferenciákon a végvárak történetével és társadalmával foglalkozó jeles kutatók: történészek, régészek, művészet- és irodalomtörténészek, muzeológusok gyűlnek össze. A szakmai tanácskozás során egyetemes történeti keretekben vizsgálják az oszmán hódítók ellen kiépített 16–17. századi magyar végvári rendszert, illetve a török kor társadalmi-politikai-gazdasági kérdéseit. Az elmúlt évtizedekben a műhelyben jelentős eredmények születtek, amelyek a Dobó István Vármúzeum Studia Agriensia című köteteiben jelentek meg.

A konferenciasorozat ez évben a döntések útját kívánja nyomon követni a kora újkori politikai, gazdasági, katonai központoktól a csataterekig. Az előadások három nagyobb témakör köré csoportosulnak. Az előadások egy része a nemzetközi politikai, gazdasági, katonai döntéshozatal központjaival, intézményeivel, szereplőivel foglalkozik, másik csoportjuk a hadvezérek döntéseit elemzi a csaták és várostromok tükrében, a harmadik téma pedig a magyar katonai és politika elit döntési lehetőségeit vizsgálja.

Az országos szintű konferencián ez évben is több hazai felsőoktatási intézmény (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont, múzeum (Hadtörténeti Intézet és Múzeum) és levéltár (Budapest Főváros Levéltára) kutatói fognak előadni. A konferencia előadások helyszínéül a Dobó-bástya konferencia terme szolgál.

Részletes program

 

 

 

Az Egri Vár Napja az 1552-es diadal 469. évfordulóján:

1552. október 17-én a törökök feladták az Egri vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja.

Idén ezt az emlékezetes napot a túlerőben lévő török csapatok és a hősiesen küzdő magyar vitézek összecsapásai teszik izgalmassá az Egri vár történelmi falai között. A program a már hagyományos és látványos belvárosi felvonulással veszi kezdetét. Ebben az évben az egyik új programelem, hogy erre a napra ismét megnyílik a Törökkert, ahol egy dervis, egy dzsebedzsi és Kiszil basa fogadja az aknafigyelő folyosók rejtett járataiból érkező vendégeket. A Varkoch-kapuhoz és a Palotaudvar jó részére is beveszik magukat a gyaurok, akik a török kultúra, a korhű fegyverek és viseletek világába is elkalauzolják a látogatókat.

Kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosít az egész család számára az a 10 állomásból álló vitézi próbatétel, melynek teljesítését követően az Egri vár apródjává avatják a legkisebbeket. Elmaradhatatlan programelem a zoknicsata, a JátékVár Játszóházban pedig mesemondással egybekötött kézműveskedés várja a gyerekeket.

Az Egri Vár Napjára érkezők megismerhetik a múzeum műhelytitkait is. A restaurátorok bemutatják különleges szakmájuk mesterfogásait és betekintést engednek az aranyozás rejtelmeibe.

Az ünnepi koszorúzást követően a résztvevő hagyományőrző csapatok közreműködésével díszsortűzzel tisztelgünk a 16. századi hős vitézek emléke előtt. A napot az Eszterházy Károly Gyakorlógimnázium rockzenekarának koncertje zárja.

A programon való részvétel mindenki számára ingyenes. 

Részletes program

 

 

Őszi szünet a Dobó István Vármúzeumban

 

 

Alkotói szabadság – Tematikus alkotónapok a Várműhelyben - Október 25-27.

Az őszi szünetben is arra törekszünk, hogy a szabadságon lévők a múzeumban, hasznosan töltsék el szabadidejüket. Három napon keresztül különböző mesterségekhez kapcsolódó alkotónapokat tervezünk, amelyek során az érdeklődők egy-egy mesterséggel és annak fogásaival ismerkedhetnek meg. Lesz nemezelés, kékfestés, tűzzománc, fa-és üvegfestés. Ki-ki kedvére válogathat. A programok a három nap során kötetlenül zajlanak majd.

 

 

 

Egri csillagok – Kötelező olvasmány másképp 

Regényes történelem szombatonként, hogy még a kötelező olvasmány se legyen unalmas!

November 6-tól öt szombat során az Egri csillagok című regény fejezetein keresztül ismerkedhetnek meg a hatodikos gyerekek a történeti valóság és az irodalom kapcsolatával, a regény keletkezésének izgalmas történetével, Gárdonyi Géza otthonával, műhelytitkaival. Lesz titokfejtő játék, barangolás és játék a múzeum kiállításaiban, Gárdonyi-kuckó, fegyver-és öltözetbemutató. A résztvevők elkészíthetik Jumurdzsák gyűrűjét, Bornemissza Gergely tüzes labdáját, segítségül hívhatják magát Tinódi Lantos Sebestyént és Gárdonyi Gézát, hogy felfedezzék a középkori Egri várat. A közös játék után élvezet lesz Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét elolvasni!

Részletes program

 

 

Emberségről példát, vitézségről formát - Társadalmi felelősségvállalás a Dobó István Vármúzeumban

A Dobó István Vármúzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz, melynek keretében színes családi rendezvényeket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, konferenciákat kínálunk az érdeklődő turisták, Eger város lakosai és a szakma jeles képviselői számára egyaránt. 

A fesztivál keretében szeretnénk köszönetünket kifejezni, ingyenes kikapcsolódási lehetőséget ajánlva, a koronavírus járvány ideje alatt a frontvonalban szolgálóknak.

2021. október 28-án és 29-én 10.00 - 17.00 között ingyenes belépéssel, titokfejtő játékkal, fegyver-és viseletbemutatókkal, tárlatvezetésekkel várjuk a Heves Megyei Rendőr-Főkapitányság, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Markhot Ferenc Megyei Kórház és Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának érdeklődő dolgozóit. 

Az őszi szünet ideje alatt megnövelt számú tárlatvezetéssel, az interpretátorok élő történelmi bemutatóival várjuk a városban pihenésüket töltő turistákat és a helyi lakosokat egyaránt!