Négyezren ünnepeltük együtt a hős egri várvédőket

2021. 10. 19.

Csodálatos késő őszi időben, változatos családi programokkal és ünnepi megemlékezéssel tisztelegtünk idén is október 17-én, a Dobó István vezette magyar vitézek hősiessége előtt.

Az Egri Vár Napjának hagyománya 2002-ben született, azóta minden évben – tehát immáron 20 éve -  szélesre tárja kapuit a Dobó István Vármúzeum, hogy egy ingyenesen látogatható, egész napos program keretében közösen emlékezzünk Eger közel ezer éves történetének legkiemelkedőbb és legismertebb eseményére, az 1552-es ostromra, melynek során Dobónak és a keresztény helyőrségnek egy hússzoros túlerőben lévő támadó sereget sikerült visszavernie. 

Színes programokkal, családi vetélkedővel, interaktív tárlatvezetésekkel, a restaurátor szakma műhelytitkainak megismerésével és nem mellékesen magyar vitézek és török katonák összecsapásaival, zoknicsatával, a hadkiegészítő parancsnokság fegyvereinek megismerésével, a török kultúra ízeivel és sok-sok fegyverropogással készültünk a jeles napra.

A programsorozat a hagyományőrző csapatok és a zászlóforgatók szintén hagyományosnak mondható belvárosi felvonulásával vette kezdetét.

 

 

 

 

Mindeközben a Palotaudvaron azon gyermekek vehették át elismeréseiket, akik sikerrel pályáztak a Magyar Népmese Napja alkalmából meghirdetett rajzpályázatunkra. Az eredményeket és győztes pályaműveket IDE kattintva tekinthetik meg.

 

 

A családok körében igen nagy sikerű zoknicsata, valamint a 10 állomásból álló vitézi próbatétel során igazi várvédőnek érezhették magukat a gyerekek, akiket az eskütételt követően az Egri vár apródaivá avattunk.

 

 

A puskaporos hangulatról a 16. századot felidéző hagyományőrző csapatok gondoskodtak: fegyvereik, harcmodoruk és viseletük megismerésén túl, a látogatók betekintést nyerhettek a török kori gasztronómia világába is a Törökkertben.

 

 

 

Azok, akiket a múzeumi kulisszák mögött végzett munka érdekelt, a Dobó-bástyában ismerhették meg a restaurátorok izgalmas tevékenységét, sőt még az aranyozás technikáját is kipróbálhatták.

 

 

A magyar történelem máig ható győzelmének jelentőségéről a 15.00 órakor kezdődő, koszorúzással egybekötött ünnepség keretében emlékeztünk meg. A tisztelet virágait több intézmény és szervezet képviselői helyezték el a Hősök termében.