Lezárult a „Az Egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése” című pályázat 

Nemzeti emlékhelyünk „Az Egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése” című projekt (GINOP-7.1.1-15-2016-00009), a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében számos ponton visszanyerte régi szépségét, emellett pedig új funkciókkal is gazdagodott.

A projekt zárórendezvényét 2023. december 12-én tartottuk a Zászlódomb mozitermében. A rendezvényen Farkas Attila alpolgármester az Egri vár turisztikai jelentősségéről beszélt kiemelve, hogy az országban minden magyar büszke lehet a várban lezárult fejlesztésekre. 

Farsang Csaba a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit kft. ügyvezető igazgató-helyettese kiemelte: a fejlesztésnek köszönhetően számos ponton megújult az erődítés, az így létrejött attrakciók további vonzerőt jelenthetnek a hazai és külföldi látogatóknak egyaránt. 

Dr. Ringert Csaba  a Dobó István Vármúzeum igazgatója elmondta, hogy a meglehetősen hosszúra nyúlt projket megvalósítását hol egy világjárvány, hol pedig egy válság nehezítette. Az infrastrukturális beruházások ugyan megvalósultak, a munka jelentős része még most következik, hiszen élettel és új típusú interpretációkkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal kell megtölteni az újjonan létrejött tereket.A pályázatnak köszönhetően jelentősen bővül az intézmény eszközparkja, valamint sikerült beindítani a vállalkozási tevékenységet is. Az egri várboltban sajátmárkás termékek, ajándéktárgyak kaphatóak, emellett színesedett a szolgáltatási palettánk is rendezvények, esküvők, csapatépítő tréningek kedvelt helyszíne lett az intézmény. 

Az Egri vár az 1552-es török ostrom visszaverésével a magyar történelem egyik legdicsőségesebb színtere, amelynek krónikája az általános iskolai oktatás során örök olvasmányként épül be a felnövekvő generációk tudatába, történelmi jelentősége miatt az ország egyik legkiemelkedőbb turisztikai látványossága.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram céljainak megfelelően a műemlékhelyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett, az Egri vár továbbra is egy olyan egyedi, a kor követelményeinek megfelelő, négy évszakos turisztikai attrakciót jelent, mely nem csak a hazai, de a külföldi turisták számára is vonzó célpont lehet a jövőben is.  A pályázatnak köszönhetően megújult és biztonságosabb lett a Déli várfeljáró, létrejött egy korszerű, többfunkciós, a vendégforgalom kényelmét szolgáló fogadóépület. 

A fejlesztés keretében újjáépült a Nemzeti Emlékhely egyik legfontosabb védműve a Varkoch-kapubástya, melynek belsejében 16. századi bútorokkal, fegyverekkel, használati tárgyakkal berendezett őrhely fogadja a várba érkezőket. 

Az Egri vár egyik legfontosabb turisztikai-attrakciós elemeként a Zászlódombban kapott helyet egy 70 fős moziterem, kizárólag itt tekinthető meg Szász Attila filmrendező többször díjnyertes kisfilmje, az Eger 1552. Az alkotás a mai diákok szemével mutatja be az ostromot.  A korabeli gasztronómiába enged betekintést a Cipóosztóház, ahol a korhű bútorok, konyhai eszközök, edények idézik fel az épület egykori funkcióját.  A projekt keretében sikerül megszüntetni a Nagypince állagát erőteljesen veszélyeztető vizesedést, a műemlék új burkolatot, korszerű világítást is kapott.

A projekt 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg, melyből Magyarország Kormánya 255 millió forintos hazai támogatás biztosított, és további 460 millió hazai forrással egészített ki. 

A műemlék felújítása a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével és két konzorciumi partner bevonásával, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Dobó István Vármúzeummal együttműködve, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.