Látogatói ostrom az Egri várban – Sikerrel zárult a XXVI. Végvári Vigasságok

Igazi fesztiválhangulatban teltek az elmúlt napok a Dobó István Vármúzeumban. Választani sem volt könnyű a rengeteg programelem közül, mely két napon keresztül kínált minőségi kikapcsolódási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az érdeklődők kipróbálhattak különféle népi mesterségeket, így például a kovácsmesterséget, a kékfestést vagy a fazekasságot, megismerkedhettek a hagyományőrző csapatok életével, az általuk képviselt korszak fegyverzetével, betekintést nyerhettek a Dobó István Vármúzeum gyűjteményeibe és munkatársaink izgalmas szakmájának részleteibe egyaránt. A legkisebbeket igazi kiképzést követően csatajáték, és az Apródok és Martalócok összecsapása várta, míg a felnőttek a Honvédség fegyvereit próbálhatták ki. A fő attrakciót mindkét napon a közel 100 fő által bemutatott ostromjáték biztosította. A Legenda és valóság című produkció egy nagypapa és kisunokájának párbeszéde köré építve világított rá arra, hogy mely események történtek meg a valóságban 1552-ben az Egri várban, és melyek azok, melyek az Egri Csillagokban olvashatóak ugyan, de csak az író fantáziájának szüleményei. Az előadást amatőr és profi színművészek, no meg hagyományőrző csapatok élethű csatajelenetei, a szűnni nem akaró fegyverropogás és szablyacsattogás tették igazán emlékezetessé.

A két napos forgatagra közel 9 ezer látogató volt kíváncsi az idei évben, ami jelentős számú növekedést jelent a tavalyi évhez képest! Aki kimaradt, már most írja be a naptárába, hogy 2023. augusztus 12-13-e között Egerbe várjuk, a XXVII. Végvári Vigasságokra!