Költözik és új elemekkel bővül a Panoptikum

2021. 05. 03.

25 év után új helyre, a Hippolit-kapu tőszomszédságában található Fegyvertárba költözik a Panoptikum.

Az országban az elsők között, 1995-ben nyílt meg az Egri várban Gárdonyi Géza regényének alakjait bemutató kiállítás, mely az elmúlt évtizedek során töretlen népszerűségnek örvendett látogatóink körében.

 

 

Az Egri Csillagok szereplőit megelevenítő viaszfigurák mostanáig a Föld-bástya mélyén kaptak helyet, a 2021-es év egyik újdonságaként azonban már egy új, korszerű környezetben várják az érdeklődőket.

Az eddigi látványelemek mellett természetesen több újdonsággal is készülnek az üzemeltetők: ilyen lesz a szultáni sátor, valamint az Egri vár falát támadó létrás török is, aki azonban természetesen a szurkot öntő, hős egri nővel találja szemben magát.

Bornemissza Gergely, Cecey Éva és Sárközy alakja is kisebb-nagyobb rekonstrukciót követően kerül új helyére. Az idő vasfoga, és időnként sajnos a látogatók figyelmetlensége, túlzott kíváncsisága okozta sérülések miatt folyamatos karbantartásra van szükség a múzeumban. Az elmúlt időszakban többször kellett pótolni például Gárdonyi pipáját, vagy Dobó István várkapitány sisakját díszítő tollat is. Tinódi lantja egy nagy eső okozta beázást követően darabjaira esett szét, azonban a kényszerű bezárás ideje alatt még ezt is sikerült felújítani.

 

 

A vendégek az életnagyságú szobrok között sétálva nem csak a regényből ismert alakokat, de korabeli használati eszközöket is megismerhetnek: így láthatnak egy működő, a kovácsműhelyekben használatos hatalmas fújtatót, valamint a katonák által használt fegyvereket is.