Katasztrófavédelmi gyakorlat

2021. 05. 03.

A várban gyakorlatozott a HUNOR - Az Egri vár bástyái között tartott felkészülési gyakorlatot Magyarország hivatásos mentőcsapata, a HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services).

Feladatuk a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, szükség szerint az elsősegélynyújtás. Földrengés sújtotta területen, leginkább a műszaki mentésbe, áldozatok kiemelésére vetik be őket, ezzel is növelve a szerencsétlenül jártak túlélési esélyeit.

 

 

 

 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kötelékébe tartozó tűzoltókból, polgári védelmisekből álló hivatásos nehéz kutató-mentő szervezet egy nemzetközi versenyre készül Belgiumba, ezért havonta tartanak különböző helyszíneken, különféle szituációkat modellező gyakorlatokat.

Az Egri vár adottságait is kihasználva, január 20-án a Gergely-bástyánál fejlesztették kötél-és alpintechnikai tudásukat. A helyzet szerint egy mélyben rekedt sérültet, valamit az őt ellátó segítőt, kötelek és csigák, valamint egy speciális hordágy segítségével emelték ki a legalább 20 méteres mélységből. Munkájukat higgadtság és összehangoltság jellemezte, valószínűleg ez az egyik oka sikerüknek!

 

 

 

A csapat 2019-ben vett részt először nemzetközi megmérettetésen, ahol második helyezést értek el, tavaly pedig Kínából hozták el a legkreatívabb egységnek járó elismerést.

A versenyhez sok sikert, a valóságban viszont kevés „bevetést” kívánunk a mentőcsapatnak.