Ilyen volt a Tarisznyavári Mulatságok a Várműhelyben

2021. 10. 05.

Igazi szüreti hangulattal, történelmi mesterségek bemutatójával és számos kézműves foglalkozással vártuk az érdeklődőket október 2-án, Várműhelyben. A Tarisznyavári mulatságok idén a szőlőről, a borról és az ehhez kapcsolódó mesterfogásokról szól.

Bágyadt őszi napsütés, lassan melegedő idő köszöntött szombaton a Várműhelyre. Színes gyapjú az egyik sarokban, fűzfavesszők a kemence előtt, átforrósodó tűzzománc kemence, még tiszta és érintetlen fazekaskorong, gyönyörű hímzésminták a drukkoláshoz, bizonytalan állathangok egy éppen betolató autó utánfutójából, szőlő egy tálban és szőlőlevél mindenfelé. És a színes, harsányságában is szerény napvirág a vázákban és a várfal tövében. Így készültünk a Tarisznyavári Mulatságokra, immáron ötödik alkalommal.

 

 

 

 

Azután megérkeztek a gyerekek – akik majd egy órát csinosították magukat – és szüreti felvonulással köszöntötték az októbert, felidézték a hamisítatlan, egri szüreti hangulatot. Számos család és turista tért be hozzánk, hogy megismerkedjen a nemezelés, fazekasság, drukkolás, kosárfonás, tűzzománc készítés ősi fogásaival, és megkóstolja a frissen készített mustot. Aztán néhány órányi tevékeny nyugalom után kezében egy kosárral, tűzzománc ékszerrel, nemezből készült szőlőlevéllel, saját készítésű agyagpohárral, a jövő heti hímzés mintájával, kabátján néhány állatszőrrel, amelyet a kisállatsimogató barátságos állataitól „kapott” és felüdült szívvel távozhatott.

 

 

 

 

 

 

Múzeumi rekreáció.

Modern, divatos időtöltés (rekreáció) hajdani, de szerencsére még nem letűnt tárgyak, mesterségek között és hamisítatlan történelmi hangulat. Ez a Múzeumok Őszi Fesztiválja és ez volt a Tarisznyavári Mulatságok a Várműhelyben.