Az ajak lehet néma, a szív nem!

2021. 11. 05.

99 éve távozott Gárdonyi Géza ebből a világból. Halálának évfordulójához kapcsolódva koszorúzással, irodalmi teadélutánnal emlékeztünk meg a Nagy Könyv szerzőjéről.

Gárdonyi Gézának köszönhetően az egri emberek tovább élnek Bornemissza Gergelyben, Ó Idában, Palcsó Zsuzsiban, Ipacs Attilában és valamennyi művében. A mi feladatunk pedig az, hogy az általa teremtett világot megőrizzük, továbbvigyük, mert a jelen sokkal tartozik a múltnak és ha ezt a tartozást ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet semmit – mondta az író halálának 99. évfordulója alkalmából tartott koszorúzást megelőzően Szalainé Király Júlia muzeológus. A Dobó István Vármúzeum megalakulása óta nagy gondot fordít a Gárdonyi életmű ápolására, az író kultuszának életben tartására, erősítésére.

 

 

 

 

Az Egri várban található síremlékénél idén Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Bródy Sándor Megyei- és Városi Könyvtár, a Heves Megyei Honismereti Egyesület, Eger Vára Barátainak Köre, valamint a Dobó István Vármúzeum, a Közművelődési- és Múzeumpedagógiai osztály képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően a Dobó-bástyában a családszerető, a természetet ismerő, a művészeteket kedvelő, a falusi környezetet oly szépen és hűen ábrázoló írót idézték meg kollégáink műveinek idézeteiből összeállított, hangulatos irodalmi műsorukkal.

 

 

Az emléknapról az alábbi tudósítás jelent meg:

heol.hu