Augusztusi programjaink és aktualitásaink

2022. 08. 05.

Augusztusban számos programmal várjuk az Egri várba látogató közönséget! Gárdonyi Piknik, Mesekert, Végvári Vigasságok és közösségépítő események:

XXVI. Végvári Vigasságok Az Egri várban

2022.08.13-14.

Már gyülekeznek a csapatok, akik augusztus 13-án és 14-én megidézik a hős várvédők kultuszát az Egri várban!

A XXVI. Végvári Vigasságok két napja alatt több, mint száz hagyományőrző ver tábort a történelmi falak között.

A Dobó István Vármúzeum idén egy forgatókönyvírói pályázatot hirdetett, melynek célja az volt, hogy a látogatók által közkedvelt, az 1552-es ütközetet megidéző ostromjelenet a történelmi tényekhez hűen, de új dramaturgia mentén mutassuk be a nagyközönségnek. A beérkezett pályaműveket szakértő zsűri értékelte, a nyertes alkotás, a Legenda és valóság, mely egy hatodik osztályos diák és nagypapája beszélgetése kapcsán fedi fel az ismert történet bizonyos részleteit. 14 hagyományőrző csapat összecsapása jeleníti meg a török katonák és a magyar vitézek harcát, természetesen Dobó István várkapitány vezetésével.   

A történelmi fesztivál keretében a látogatók megismerhetik a magyar vitézek, a hős egri nők, valamint a török katonák fegyvereit, öltözetüket, saját kezükkel készített használati tárgyaikat, részesei lehetnek mulatozásaiknak! Életükbe vicces jeleneteken, színielőadásokon, seregszemléken, hadgyakorlatozásaikon keresztül is betekintést kaphatunk.

A Végvári Vigasságok már-már elképzelhetetlen zoknicsata nélkül: a vidám összecsapást, az Apródok és Martalócok csatáját a Vörös Oroszlán Lovagrend vezényli majd le, míg a Bajvívó Magyaroktól cselvágásokat tanulhatnak a bátor gyermekek.

A legkisebbeket a Kalandozó Komédium Történelmi Játéktere, Betyártanya, kisállat simogató, játszó- és bábszínház is várja.

 

Idén a Dobó-bástyába költözik a Várműhely, múzeumpedagógusaink segítségével számos kézműves program nyújt kikapcsolódást az alkotni vágyóknak!

Mesterségek utcája is színesíti a Végvári Vigasságok programkínálatát, ahol természetesen minden megfogható, kipróbálható! Így például működés közben láthatnak egy kovácsműhelyt, lehetőség lesz a kékfestés, a fafaragás és a fazekasság fortélyainak megtanulására is.

A jó hangulatról régizene együttesek gondoskodnak, akik mini koncertjeikkel az Egri vár számos pontján, egész hétvégén szórakoztatják a látogatókat.

A vásári forgatag kínálatát úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály, a család minden tagja megtalálja a maga kedvencét. 

A Vigasságok hangulatáról, valamint Eger város turisztikai életének aktualitásairól szombaton, a Kossuth Rádió Országjáró című élő műsorából is értesülhetnek. 

Hagyományainkhoz híven, szombaton véradásra is várjuk az önkéntes donorokat.

 

PROGRAMOK

 

 

 

ALKOTÓ NAPOK A VÁRMŰHELYBEN

Tűzzománc alkotónapok

14 éves kortól, középiskolásoknak és felnőtteknek

Az alkotónapokon mindenki megismerkedhet az ötvösség több ezer éves múlttal rendelkező díszítő technikájával, a zománcozással. A résztvevők festő- és rekeszzománc technikákkal képeket és ékszereket készíthetnek saját terveik, valamint a Dobó István Vármúzeum kiállításainak alapján az élmények és motívumok újrafogalmazásával. Huzal- sodrony-, rekeszzománc, valamint festőzománc technikák kipróbálására és gyakorlására biztosítunk lehetőséget és szakmai segítséget.

A három nap során 10.00 - 11.00 óra között egy-egy kiállításba látogatunk, ahol megismerve a műtárgyakat ihletet meríthetünk a napi alkotáshoz.

1. nap: Fegyvermustra kiállítás – ötvösség története
2. nap: Ziffer Sándor Galéria – Fények és Árnyak/Festői utazások
3. nap: Magyar minta – Holló Valéria gyűjtemény
 

Időpont:         2022. augusztus 8 – 9 – 10. 9.00-17.00

Helyszín:       Dobó István Vármúzeum, Várműhely, Eger, Dobó utca 12.

Részvételi díj: 2200 Ft/nap

A részvétel előzetes regisztrációt igényel.

Jelentkezés:   Veréb Emese, 30/518-5532 vagy 36/310-159

 

Nyári napközis táborok 

Minivár – Egri csillagok

2022. augusztus 22-26.

Ebben a táborban 1552 és Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye elevenedik meg a gyermekek számára. Minden nap a legenda és a valóság határára költözhetnek, részesülve a mese és a realitás nyújtotta kalandokból egyaránt. Átélhetik az előkészületek és az ostrom legfontosabb pillanatait: lajstromba vehetik a vár hadinépét, miközben bejárják a várat, a földalatti erőrendszert és találkozhatnak a hősöket felidéző és megelevenítő vitézekkel. Saját karaktert találhatnak ki, így maguk is szereplői lehetnek Gárdonyi híres regényének. Megismerkedhetnek számos hadi fortéllyal, szembesülhetnek az ostromot támogató mesteremberek tennivalóival. Ismereteket szerezhetnek a török támadó sereggel kapcsolatban a kiállítások játékos felfedezésével, zoknicsatában élhetik át az ostrom hevét. Ha elfáradnak, a Gárdonyi-kuckó játékait kipróbálva ismerhetik meg az Egri csillagok íróját és legfontosabb üzeneteit.

A tábor végén egy nagy játékban mérhetik össze a csapatok erejüket, tudásukat és ügyességüket. Aki mindvégig kitart, azt vitézzé avatjuk.

Egész héten a Gárdonyi-kert árnyas fái nyújtanak menedéket a nap heve előtt, és számos zöld zugot lehet találni, ahol olvasgatni, beszélgetni lehet, és amelyek alkalmasak akár komolyabb haditervek szövésére is. A játszótér különleges játékaival ad lehetőséget egy kis testmozgásra, a Gárdonyi Géza Emlékház pedig játékos felfedezésekre invitál.

Helyszín:       Gárdonyi Kert és Közösségi Ház, Eger Gárdonyi-kert 5.

Jelentkezni az egri vár honlapján található tábori jelentkezési lap kitöltésével és elektronikus beküldésével lehet.

www.egrivar.hu

Bővebb információ: Szalainé Király Júlia

Telefon: 0630 5226172

E-mail: gardonyihaz@egrivar.hu

 

Ostromra készülj! Program, ami összehozza az osztályt!

Közösségépítő játék középiskolások számára az Egri várban

 

Tudjuk, hogy tanévet kezdeni nem egyszerű egy-egy újonnan alakult osztályközösségnek sem. Fontos, hogy minél hamarabb megismerjék egymást a diákok, és baráti, jó viszony alakuljon ki közöttük. Ebben tudunk segíteni az új, közösségépítő múzeumpedagógiai foglalkozásunkkal.

Az „Ostromra készülj!”című játékos foglalkozásunk helyszíne az egri vár és a Várműhely. A játék kitalált történeten alapul, és a közösségépítés mellett az a célja, hogy valós ismereteket adjon át a résztvevőknek, megismertesse őket a várral és a hozzá köthető néhány fontosabb történeti eseménnyel, személlyel.

 

Időtartam: kb. 2,5-3 óra 

Minimális osztálylétszám: 20 fő 

Maximális osztálylétszám: 36 fő

Korosztály: általános iskola felső tagozat és középiskola

A foglalkozás 2022. aug. 22-től aug. 31-ig vehető igénybe

Kezdési időpontok: 9.00 óra és 13.00 óra

A foglalkozás díja: 800 Ft/ diák

Jelentkezni lehet: 06 36 310-159 vagy 06 30 8150963-as telefonszámon

 

 

Folyamatos fejlesztések, állagmegóvó rekonstrukciók az Egri várban

 

Szépül a sziluett - Megújult a Kovácsok-lakatosok tornya

Eger látképének ikonikus építménye, az Egri várban található Kovácsok-lakatosok tornya. Képeslapok gyakori motívuma, mely kiváló kilátást biztosít a belvárosra.

Az építményt már 1508-ban „Kovácsok tornyaként” említik a leltárak. Az idő vasfoga azonban ezt a tornyot sem kímélte: az elmúlt időszakban a változékony, sokszor viharos időjárás megbontotta a cserepeket.

Július elején a Dobó István Vármúzeum saját erőforrásait mozgósítva hozzálátott a rekonstrukcióhoz. A munkálatok során megerősítették a tetőhéjazatot, lecserélték a régi, törött cserepeket. Az így megújult torony egységes képet mutat a GINOP beruházás során megvalósult, a jövő évi szezonban a látogatói forgalom előtt is megnyíló Varkoch-kapubástyával és a Cipóosztó házzal is.

 

Elkezdődött a Déli várfal rekonstrukciója

A Hippolit- és a Varkoch-kapu közötti belső várfal állagmegőrző munkálati kezdődtek meg július közepén az Egri várban. Emellett megszépül a belső oldali gyilokjáró és a Koronasétány részleges rekonstrukcióját is elvégzik a szakemberek.

A várhatóan három hónapig tartó munkálatok nem befolyásolják a Dobó István Vármúzeum nyitvatartását, és nem akadályozzák a látogatók közlekedését sem.

 

Folyatódik a Szép bástya helyreállítása

Az előzetes tervezést követően folytatódik a Szép bástya helyreállítása is. A munkálatok várhatóan ez év végén fejeződnek majd be.