AJÁNLÓ - Júniusi programjaink

2021. 06. 08.

Kapunyitó a Gárdonyi Kertben, Régészet Napja, Emlékhelyek Napja, Múzeumok Éjszakája! Júniusban számos rendezvénnyel készülünk!

Kapunyitó a Gárdonyi-kertben

2021. június 11. péntek

 

A Gárdonyi Géza Emlékház Gárdonyi Géza író otthona volt 1897-1922-ig. 1952-től emlékmúzeumként működik. A mellette lévő családi házban Gárdonyi családtagjai éltek, majd óvodaként és irodaként is működött. A ház körüli kert évtizedek óta elhanyagoltan állt, a Gárdonyi család otthona, a GAMESZ-ház hosszú évekig rendezetlenül funkcionált. A kert a „Többgenerációs aktív kulturális közösségi tér kialakítása a Gárdonyi-kert továbbfejlesztésével" című TOP-CLLD pályázat segítségével 111 millió forint összegből megújult, s a GAMESZ-ház földszintje a Dobó István Vármúzeum kezelésébe került. Így lehetővé vált, hogy a Gárdonyi Géza Emlékház, a Kert és a Közösségi Ház új funkciót kapjon, és Eger város új közösségi tereként, valamint a Gárdonyi-hagyatékkal, annak üzeneteivel is szinkronban hasznosuljon. 

Azzal a meggyőződéssel kezdjük meg a működést, hogy a fejlesztés nagy hasznára válik egyrészt az Egerben élő közösségeknek, mert egy kellemes parkkal és új programokkal, lehetőségekkel gyarapodnak, másrészt a múzeumnak, mert új területeket vonhat be tevékenységébe (pl.: múzeumi közösségfejlesztés), illetve még nagyobb figyelmet kaphat a Gárdonyi-életmű és az Emlékház. 

A Dobó István Vármúzeum egy kapunyitó családi programra invitálja a városban élő közösségeket, családokat, hogy megismerjék és birtokba vegyék a Gárdonyi-kertet.

RÉSZLETES PROGRAM

 

A Régészet napja

2021. június 18-19.

 

Az archeológiának, mint az emberrel, az emberiség múltjával, fizikai maradványok és környezetük feltárásával foglalkozó társadalomtudománynak 2014 óta Magyarországon a Régészet napja az ünnepnapja. A Magyar Régész Szövetség által kezdeményezett eseményt külföldön már egy ideje megrendezik. Az Egyesült Államokban minden év októberének harmadik szombatján egy fesztivál keretében ünneplik a régész szakmát, Európában pedig évente változó időpontban kerül sor egy olyan közösségi blogolásra, amely a különböző országokban dolgozó régészek egy napját követi végig. Magyarországon számos múzeumban tematikus programokra várják az érdeklődőket.

A nagyközönségnek szóló rendezvények célja, hogy minél többen megismerhessék a magyar régészet legújabb kutatási eredményeit. Az eseményhez a Dobó István Vármúzeum minden évben, így 2021-ben is csatlakozik.

RÉSZLETES PROGRAM

 

Emlékhelyek Napja

2021. június 20.

 

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is. Az emlékhelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismeri el.

Az Egri vár 2014-ben vált a nemes család, a Nemzeti Emlékhelyek tagjává. 2021-ben hatodik alkalommal rendezzük meg az Emlékhelyek Napja című programunkat, csatlakozva az országos kezdeményezéshez. Az ünnepséggel szeretnénk felhívni a figyelmet Eger nagyszerű történelmére, elsősorban az 1552-es diadalra.

RÉSZLETES PROGRAM

 

Múzeumok Éjszakája

2021. június 26.

 

A Dobó István Vármúzeum is csatalakozik az újranyitás utáni első országos jelentőségű kulturális eseményhez. A 19. Múzeumok Éjszakájára eddig csaknem 250 intézmény regisztrált, így egy év kihagyás után a látogatók az éjszakai programok során ismét birtokba vehetik a múzeumokat. A Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján interaktív tárlatvezetésekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várjuk az érdeklődőket 18.00 és 23.00 között. 

Az idei év egyik újdonsága, hogy egy kalandos Egri csillag-túrát követően, a nemrégiben megújult Gárdonyi Kertbe invitáljuk a látogatókat, ahol bábszínházi előadásokkal, kincskereső játékkal, tárgyalkotó foglalkozásokkal, gyertyafényes irodalmi esttel készülnek a múzeumpedagógusok. Természetesen az Egri várban is számos programlehetőség közül válogathatnak a látogatók: ezen az estén muzeológusaink vezetésével ismerhetik meg népszerű kiállításainkat, ugyanakkor nem maradhatnak el az oly népszerű fegyver-és viseletbemutatók sem.

Vendégünk lesz a Pavane Táncegyüttes és Zászlóforgató Csoport, akik az Egri Vitézlő Oskola tagjaival kiegészülve egy belvárosi fáklyás felvonulást követően a Gótikus Palota előtt kápráztatják el produkciójukkal a nézőközönséget. Az ágyúsortüzet követően a máglyát a Lobbanáspont Tűzzsonglőrök segítségével keltjük életre, melyhez a megfelelő hangulatot a Kurul Dobosok koncertje szolgáltatja majd. 

Ezen az éjszakán a belépés és a kiállítások megtekintése 18.00-tól ingyenes, a tárlatvezetéseken való részvétel regisztrációhoz kötött. Az Egri vár Vitézei 18.00 és 22.00 között 20 percenként kalauzolják végig az érdeklődőket az aknafigyelő folyosók titkos világában. Részvételi díj: 1.000 Ft/fő

RÉSZLETES PROGRAM