MÚZEUM OTTHONRA

Hírek

Látnivalók

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

BLOG

Az egri Fájdalmas búcsú

A Szervita templom búcsúja a Fájdalmas vagy Servita búcsú, Eger városának legnagyobb búcsúja, amit szeptember harmadik vasárnapján, Fájdalmas Anya ünnepén tartanak. A búcsúhoz kapcsolódó tárgyakról, a fogadalmi adományról a viaszofferről és a címeres mézesbáb mintafáról szól blogbejegyzésünk.

E JELBEN GYŐZNI FOGSZ!

Az év legrövidebb éjszakája, a nyári napforduló a legtöbb kultúrában a Nap, a fény diadalának ünnepe volt. A fény és a sötétség küzdelmének pogány mítosza a keresztény szellemiségre is hatott, így ez a nap Keresztelő Szent János ünnepe lett.

Május 1. – A munka ünnepe

Május 1. – A munka ünnepe – korábbi szóhasználattal a munkások ünnepe. A legtöbb országban így hazánkban is hivatalos állami szabadnap, amelyen a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányok eléréséről emlékezünk meg.

Gárdonyi Géza nőalakjai

„A világ legprózaibb látványa az lenne, ha föl lehetne eleveníteni és egy társaságban szemlélni azokat a hölgyeket, akiknek neve és személye költők verseiből ismert.” (Földre néző szem, égre néző lélek)

Csont és arany

2014-ben páratlanul szenzációs lelet került elő az Egri várban: egy tömegsírban 6 társával együtt elhantolt 23 év körüli férfi egykori „pénztárcájából” csillogó aranypénzek láttak napvilágot. A napfényben megcsillanó arany fantasztikus látványt nyújtott, a...

Idéző - 150 éve - Eötvös József emlékére

150 évvel ezelőtt, 1871. február 2-án, Pesten hunyt el reformkori nagyjaink egyike, Eötvös József. Egy Kovács Mihály által 1875-76-ban festett képpel idézzük meg emlékét, melynek címe Az egyházi átok kihirdetése Dózsa Györgyre és híveire. A kép híven tükrözi Eötvös...

18. századi kalap restaurálása

A visontai Szent Kereszt felmagasztalása templombelső régészeti feltárása során előkerült 18. századi háromszögletű kalap restaurálása.

Szent László nyomában

Zay Orsolya: Szent László nyomában – beszámoló a Székelyderzsen végzett régészeti feltárásról - 2020.

18. századi férfi öltözet restaurálása

A visontai Szent Kereszt felmagasztalása templombelső régészeti feltárása során előkerült 18. századi férfi öltözet restaurálása.

Mit üzen a múlt?

Magyaros díszruha a Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből

„Ezek után majd jobban tudok rajtatok segíteni…”

Kanadai kivándorlást követő női szerepváltozások a két világháború között

„Páros galamb, csirkés tyúk...”

Cukortorta a boldogi néphagyományban

A lámpás

Gárdonyi Géza petróleumlámpájának restaurálása

’48-as kokárda a Vármúzeum gyűjteményében

A nemzeti szimbólumok igen jelentős, közösségépítő és összetartó erővel bírnak egy nép életében. Egyik legfontosabb nemzeti jelképünk, a kokárda, az 1848-49-es forradalomban született és azóta is a függetlenség, a szabadság, az idegen hatalommal szembeni ellenállás szimbóluma.

Kossuth-kalap

A Dobó István Vármúzeum történeti tárgyi gyűjteményében egy különleges viseleti darab, ún. Kossuth-kalap található.

„Varázslat a mesék birodalmából”

Vándorútjáról hazaérkezett a Schreiber papírszínház.

Népviseleti babákkal gyarapodott a Vármúzeum gyűjteménye

Rimóci, őrhalmi, piinyi, kalocsai, kapuvári menyecske, sárközi gyöngygalléros lány, debreceni cifraszűrös férfi és társai idézik a hajdani népviseletet.

Remélés Novajon - Műtárgy lett egy kerékpár kerék

A novaji farsangi remélés kellékének nyomában

Az arc, amelyik látta Dobó Istvánt és az 1552-es ostromot

Ez a páratlan lelet 2014-ben került elő az Alsó Várudvaron folyó csatornázási munkák során.

Régészeti ásatás

Az Egri Vár helyreállításának előkészületeként az idei nyáron (2016) próbaásatást végeztünk két szakaszban, június 7. és július 08. között. A régészeti kutatás legfontosabb eredménye a székesegyház északi oldalához csatlakozó Árpád-kori káptalani kolostor azonosítása volt.
További blogbejegyzések