Egri vár


Metamorphosis Transylvaniae

2015. szeptember 18-án, pénteken 17 órától kerül sor a Metamorphosis Transylvaniae című kiállítás megnyitójára a Zsinagóga Galériában (Eger, Kossuth Lajos utca 17.) A Barabás Miklós Céh fiatal alkotóinak műveiből összeállított kiállítás 2015. november 30-ig lesz megtekinthető. Kiállító művészek: Baász Orsolya, Berze Imre, Éltes Barna, Lini Enikő, Marincas Mira és Máthé László. A kiállítás a Székelyföld Gyöngyszemei rendezvénysorozat része.


Klasszikusok újragondolva - Parafrázisok az Egri Képtárban

Az Újlipótvárosi Galériában 2015. szeptember 17-én, csütörtökön 18 órakor nyílik a Parafrázisok kiállítás idén nyáron a Zsinagóga Galériában kiállított része. A kiállítás másik fele a továbbiakban is megtekinthető az Egri Képtárban.


Hétfői nyitva tartás

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy 2015. szeptember 1-től kiállításaink hétfőnként ismét zárva tartanak. Ezeken a napokon a várat sétajegy megváltásával tekinthetik meg (Felnőtt: 600 Ft, kedvezményes: 300 Ft). Kellemes időtöltést kívánunk!


Déli várfalsétány lezárása

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy 2015. augusztus 31-től várhatóan év végéig, a déli várfalsétány felújító munkálatok miatt lezárásra kerül, így a Gárdonyi sír sem látogatható. Megértésüket előre is köszönjük!


Külső várfalsétány

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Vár külső sétánya megnyílt!


 • Varkoch-kapu


  A déli falszoros nyugati végénél található kapubástya, melyet 1542-ben kezdtek el építeni. Buda eleste után a várban nagyszabású erődítési munka vette kezdetét. A 16. században a kaput tető fedte, melyen óratorony magasodott és harangja is volt.

 • Déli kapu


  A mai főkapu a 16. század második felében épült Ottavio Baldigara tervei alapján. A nagykapu jobb oldalán lévő bronz domborművet Tar István és Illés Gyula készítette, az 1552-es ostrom 400. évfordulójára.

 • Hippolit-kapu


  A vár középkori főkapuja volt, a 16. század elejéig használták. Az egykori csapórács falhornyai és az ülőfülkék jól látszanak. A kaputornyot Estei Hippolit egri püspök négyosztatú családi címere díszíti, mely a 15. század végén készült. A kaput 1542 táján falazták be.

 • Setét kapu


  Az 1540-es években az erődöt két részre osztották. Kialakult a belső vár és az 1702-ben felrobbantott külső vár. A két várrészt a Setét-kapu kapcsolta össze, melyet a 19. század elején falaztak be.

 • Kazamata


  Aknafigyelő folyosók (Contromina). A járatrendszer az 1570-es években épült a falakkal párhuzamosan. A föld alatt teremtett átjárási lehetőséget a bástyák között. A folyosókat aknafigyelésre is használták. Az itt elhelyezett dobokra rakott borsó és a vízzel teli edények rezgése elárulta, ha az ellenség aknaásással próbálkozott.Hiba!
A kért tartalom nem található.: /var/www/egrivar.hu/www/statpages/hu/members/info.tpl

Dobó István Vármúzeum. H-3300 Eger, Vár 1. Tel.: +36 36/312-744, E-mail: varmuzeum@egrivar.hu | Adatvédelmi nyilatkozat