Egri vár


Hétfői nyitva tartás

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy 2015. szeptember 1-től kiállításaink hétfőnként ismét zárva tartanak. Ezeken a napokon a várat sétajegy megváltásával tekinthetik meg (Felnőtt: 600 Ft, kedvezményes: 300 Ft). Kellemes időtöltést kívánunk!


Déli várfalsétány lezárása

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy 2015. augusztus 31-től várhatóan év végéig, a déli várfalsétány felújító munkálatok miatt lezárásra kerül, így a Gárdonyi sír sem látogatható. Megértésüket előre is köszönjük!


Külső várfalsétány

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Vár külső sétánya megnyílt!


Múzeumpedagógiai jelentkezési lap

Kedves Pedagógusok!

A jelentkezési lap kitöltése előtt időpont egyeztetése szükséges, ami megtörténhet telefonon (+36 36 312-744/112), illetve e-mailben a muzeumpedagogia@egrivar.hu címen. A jelentkezési lapot megtalálja a "A múzeumról" menüponton belül, a Letölthető dokumentumok között.
Miután egyeztettek a múzeumpedagógusokkal, azután a kitöltött jelentkezési lapot a már említett e-mail címre kell eljuttatni. Ha egy héttel a foglalkozás előtt nem érkezik meg a jelentkezési lap, akkor sajnos nem áll módunkban foglalkozást biztosítani az Önök részére.
Megértésüket köszönjük!


Kazamata felújítás

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Kazamata felújítás miatt jelenleg nem látogatható. A munkálatok ideje alatt is számos programmal és kiállítással várjuk vendégeinket!


 • Déli kapu


  A mai főkapu a 16. század második felében épült Ottavio Baldigara tervei alapján. A nagykapu jobb oldalán lévő bronz domborművet Tar István és Illés Gyula készítette, az 1552-es ostrom 400. évfordulójára.

 • Hippolit-kapu


  A vár középkori főkapuja volt, a 16. század elejéig használták. Az egykori csapórács falhornyai és az ülőfülkék jól látszanak. A kaputornyot Estei Hippolit egri püspök négyosztatú családi címere díszíti, mely a 15. század végén készült. A kaput 1542 táján falazták be.

 • Varkoch-kapu


  A déli falszoros nyugati végénél található kapubástya, melyet 1542-ben kezdtek el építeni. Buda eleste után a várban nagyszabású erődítési munka vette kezdetét. A 16. században a kaput tető fedte, melyen óratorony magasodott és harangja is volt.

 • Setét kapu


  Az 1540-es években az erődöt két részre osztották. Kialakult a belső vár és az 1702-ben felrobbantott külső vár. A két várrészt a Setét-kapu kapcsolta össze, melyet a 19. század elején falaztak be.

 • Kazamata


  Aknafigyelő folyosók (Contromina). A járatrendszer az 1570-es években épült a falakkal párhuzamosan. A föld alatt teremtett átjárási lehetőséget a bástyák között. A folyosókat aknafigyelésre is használták. Az itt elhelyezett dobokra rakott borsó és a vízzel teli edények rezgése elárulta, ha az ellenség aknaásással próbálkozott.

 

Kiállítások


Az egri Vár története

Börtönkiállítás

Kazamata, Kőtár

Hősök terme

Romkert, Rotunda

Kiállítások Egerben


Gárdonyi Géza Emlékház

Zsinagóga Galéria

Valide Szultána Fürdőrom

Telekessy Patikatörténeti Kiállítás

Az Egri Dohánygyár története

Rendezvények


Rendezvénynaptár

Konferenciák

Album

Múzeumpedagógiai
szolgáltatások

Foglalkozások

Tematikus hetek

Műhely

Vártábor

Információ

Gyűjtemények


Történeti gyűjtemény

Néprajzi gyűjtemény

Irodalomtörténeti gyűjtemény

Képző- és iparművészeti gyűjtemény

Régészeti gyűjtemény

Könyvtár

Műtárgyvédelem


Dobó István Vármúzeum. H-3300 Eger, Vár 1. Tel.: +36 36/312-744, E-mail: varmuzeum@egrivar.hu | Adatvédelmi nyilatkozat