Egri vár


Külső várfalsétány

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Vár külső sétányának műszaki átadása folyamatban van. A sétány a műszaki átadás után fog megnyílni. Az egriek és az érdeklődők szíves türelmét és megértését kérjük!


Kaláka Fesztivál

2015. június 26-28-ig zajlik az Egri Várban a Kaláka fesztivál. A Dobó István Vármúzeumban az alábbiak szerint módosul a nyitva tartás: mind a három napon a jegykiadás 15.20-ig történik, ezt követően lesz a pénztárak zárása. A kiállításokat 16.00 órakor, a várat 16.15-kor zárjuk. A fesztiválra történő beengedés 16.45-kor kezdődik a Déli-kapu felől.
Köszönjük megértésüket!


Múzeumpedagógiai jelentkezési lap

Kedves Pedagógusok!

A jelentkezési lap kitöltése előtt időpont egyeztetése szükséges, ami megtörténhet telefonon (+36 36 312-744/112), illetve e-mailben a muzeumpedagogia@egrivar.hu címen. A jelentkezési lapot megtalálja a "A múzeumról" menüponton belül, a Letölthető dokumentumok között.
Miután egyeztettek a múzeumpedagógusokkal, azután a kitöltött jelentkezési lapot a már említett e-mail címre kell eljuttatni. Ha egy héttel a foglalkozás előtt nem érkezik meg a jelentkezési lap, akkor sajnos nem áll módunkban foglalkozást biztosítani az Önök részére.
Megértésüket köszönjük!


Vártábor

Kedves Gyerekek, Szülők! Táborunk mindhárom turnusa betelt, sajnos több jelentkezést már nem tudunk fogadni! Szíves megértésüket előre is köszönjük!


Kazamata felújítás

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Kazamata felújítás miatt jelenleg nem látogatható. A munkálatok ideje alatt is számos programmal és kiállítással várjuk vendégeinket!


 • Déli kapu


  A mai főkapu a 16. század második felében épült Ottavio Baldigara tervei alapján. A nagykapu jobb oldalán lévő bronz domborművet Tar István és Illés Gyula készítette, az 1552-es ostrom 400. évfordulójára.

 • Hippolit-kapu


  A vár középkori főkapuja volt, a 16. század elejéig használták. Az egykori csapórács falhornyai és az ülőfülkék jól látszanak. A kaputornyot Estei Hippolit egri püspök négyosztatú családi címere díszíti, mely a 15. század végén készült. A kaput 1542 táján falazták be.

 • Varkoch-kapu


  A déli falszoros nyugati végénél található kapubástya, melyet 1542-ben kezdtek el építeni. Buda eleste után a várban nagyszabású erődítési munka vette kezdetét. A 16. században a kaput tető fedte, melyen óratorony magasodott és harangja is volt.

 • Setét kapu


  Az 1540-es években az erődöt két részre osztották. Kialakult a belső vár és az 1702-ben felrobbantott külső vár. A két várrészt a Setét-kapu kapcsolta össze, melyet a 19. század elején falaztak be.

 • Kazamata


  Aknafigyelő folyosók (Contromina). A járatrendszer az 1570-es években épült a falakkal párhuzamosan. A föld alatt teremtett átjárási lehetőséget a bástyák között. A folyosókat aknafigyelésre is használták. Az itt elhelyezett dobokra rakott borsó és a vízzel teli edények rezgése elárulta, ha az ellenség aknaásással próbálkozott.

Hiba!
A kért tartalom nem található.: en/info.tpl

Dobó István Vármúzeum. H-3300 Eger, Vár 1. Tel.: +36 36/312-744, E-mail: varmuzeum@egrivar.hu | Adatvédelmi nyilatkozat